Salám Vysočina
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872373" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872373 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Salám Vysočina
Popis výsledku v původním jazyce
Salám Vysočina patří do skupiny trvanlivých tepelně opracovaných masných výrobků. Národní legislativa uvádí pro tento produkt kvalitativní požadavky, mimo jiné minimální obsah čistých svalových bílkovin (ČSB) a maximální obsah tuku. Práce pojednává o analýze 20 vzorků salámu Vysočina od 4 různých zpracovatelů, od každého výrobce bylo vyšetřeno 5 odlišných šarží. V žádném případě nebyla překročena maximální hranice obsahu tuku, v 1 vzorku nebyl dodržen minimální limit ČSB. Maximální hodnotu vodní aktivity pro trvanlivé výrobky nesplnilo 6 vzorků. Obsah NaCl se pohyboval od 2,3 do 3,2 %. Byly zjištěny statisticky významné korelace v obsahu soli a vybraných senzorických parametrů.
Název v anglickém jazyce
Dry hot smoked sausage "Vysočina"
Popis výsledku anglicky
Hot smoked dry sausage Vysočina belongs to group of durable heat treated meat products. Czech legislation requires for this product minimum content of pure muscle proteins and maximum content of fat. This work deals with analysis of 20 samples of hot smoked dry sausage Vysočina from four producers, five batches from each. There was found no exceed of limit for maximum content of fat. In one case there was found non-compliance with legislation in minimum content of pure muscle proteins. Maximum limit ofwater activity was exceeded in six samples. Content of salt was found between 2.3 and 3.2 %. There were found statistically significant correlations in content of salt and sensory parameters.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
40-44
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—