Šunkový salám
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872342" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872342 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Šunkový salám
Popis výsledku v původním jazyce
Byl proveden rozbor vybraných fyzikálně-chemických parametrů, instrumentální analýza i senzorické hodnocení 20 vzorků Šunkového salámu od 4 různých dodavatelů. Obsah vody kolísal průměrně od 63 do 78 %. Průměrný obsah tuku se pohyboval od 4,5 % po 8,7 %a zdaleka nedosahoval limitu max. 20 % daný současnou legislativou. Byla prokázána záporná závislost mezi obsahem vody a podílem tuku v produktu. Analyzované výrobky dosahovaly podílu ČSB od 8,4 po 14,5 %. Průměrný obsah kolagenu se pohyboval od 0,8 po 1,3 %. Průměrná koncentrace NaCl v šunkovém salámu dosahovala 2,1 až 2,7 %. Existovala číselná kladná korelace mezi obsahem NaCl a podílem ČSB v produktech. Průměrné podíly masa u jednotlivých zpracovatelů kolísaly od 67 do 87 %.
Název v anglickém jazyce
Cooked sausage "Šunkový salám"
Popis výsledku anglicky
Analysis of physical-chemical parameters, instrumental analysis and sensory evaluation was performed of 20 samples of ham sausage from four producers. Content of water varied between 63 and 78 %, content of fat between 4.5 and 8.7 % (far from maximum limit of 20 % required by legislation). The negative correlation was found in content of water and content of fat. Content of pure muscle proteins varied between 8.4 and 14.5 %, content of collagen between 0.8 and 1.3 %, content of salt between 2.1 and 2.7% and portion of meat between 67 and 87 %. Positive correlation in content of salt and content of pure muscle proteins was found.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
29-33
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—