Špekáčky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872340" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872340 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Špekáčky
Popis výsledku v původním jazyce
Byla provedena analýza masného výrobku Špekáčky (n = 18). Obsah vody ve vzorcích kolísal od 47,6 do 58,3 %. Obsah tuku nepřekročil limit stanovený českou legislativou (max. 45 %) a pohyboval se v průměru od 28,2 do 34,2 % v závislosti od jednotlivých zpracovatelů. Obsah ČSB se pohyboval ve vzorcích mezi 5,4 - 8,9 %, koncentrace NaCl od 1,85 do 3,28 %. Hodnota vodní aktivity byla velice vyrovnaná na hranici 0,96. Podíl masa kolísal mezi zpracovateli průměrně mezi 55 a 67 %. Podařilo se prokázat statisticky významné kladné korelace mezi obsahem tuku a vypracováním (r = 0,52), mezi hodnotou TPA a vzhledem v nákroji (r = 0,50) a mezi hodnotou W-B a barvou (r = 0,64). Záporná korelace byla zjištěna na hodnotě statistické významnosti mezi obsahem kolagenu achutí (r = -0,57), a mezi hodnotou W-B a celkovým dojmem (r = -0,50).
Název v anglickém jazyce
Czech meat product "Špekáčky"
Popis výsledku anglicky
Analysis of meat product "Špekačky" was performed (n = 18). Content of water in samples varies between 47.6 and 58.3 %, content of fat between 28.2 and 34.2 % (did not exceed in any sample maximum limit of 45 % required by legislation), content of pure muscle proteins between 5.4 and 8.9 % and content of salt between 1.85 and 3.28 %. Water activity showed balanced results about 0.96. Portion of meat in samples was between 55 and 67 %. There were found statistically significant positive correlations in content of fat and matrix (r = 0.52), in TPA value and cut surface appearance (r = 0.50) and in W-B value and color (r = 0.64). Negative correlations were found in collagen content and taste (r = -0.57) and in W-B value and overall notion (r = -0.50).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
13-18
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—