Studium vybraných faktorů na chemické parametry svaloviny divokých prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874650" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874650 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16810/16:43874650
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium vybraných faktorů na chemické parametry svaloviny divokých prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo sledovat obsah tuku ve svalovině plece (mediální strana) a v jazyku prasete divokého (Sus scrofa) v závislosti na vybraných faktorech (pohlaví, věk, hmotnost, délka těla, výška hřbetního tuku a obsah povrchového tuku na srdci. Obsah tuku v pleci se pohyboval od 0,06 % do 1,94 %. Obsah tuku v jazyku kolísal od 1,26 % do 8,87 %. U samičího pohlaví byl obsah tuku v jazyku významně ovlivněn tělesnou hmotností (R = 0,74; p = 0,001) a věkem (R = 0,76; p = 0,001). U samčího pohlaví koreloval obsah tuku v pleci s obsahem tuku na povrchu srdce (R = 0,76; p = 0,004). Zjištěné korelace by mohly být využity pro vytvoření systému klasifikace těl divokých prasat.
Název v anglickém jazyce
Study of selected factors on chemical parameters of wild boar muscle tissue
Popis výsledku anglicky
The study was aimed on the detection of content of fat in muscles of shoulder (from medial part) and tongue of wild boar (Sus scrofa) and on correlation with selected factors (gender, weight and age, body length, back fat thickness and content of superficial fat on heart). Detected values for content of fat in the muscle from shoulder were between 0.06 % and 1.94 %. Detected values for tongue were between 1.26 % and 8.87 %. In females we found a significant correlation between weight and the content of fat in tongue (R = 0.74, p = 0.001) and between age and the content of fat in tongue (R = 0.76, p = 0.001). In males we found a correlation between fat in muscle from shoulder and content of superficial fat on heart. Identified correlations could be used for preparing a system for classification of wild boar carcasses.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
271-274
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—