Hodnocení jakosti masných výrobků z tržní sítě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871223" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871223 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení jakosti masných výrobků z tržní sítě
Popis výsledku v původním jazyce
Masné výrobky jsou velice oblíbenými produkty pro spotřebitele a často se vedou diskuze o jejich kvalitě. Z distribuční sítě v České Republice byly vybrány tři typy masných výrobků k monitoringu jakostních parametrů - šunkový salám, šunka standardní třídy jakosti a šunka výběrová. Každý výrobek byl odebrán od čtyř různých výrobců, výrobky byly odebírány v průběhu tří měsíců, od každého výrobce 5 odběrů. Byly provedeny analýzy základních fyzikálně-chemických a senzorických parametrů těchto výrobků. Bylyhodnoceny rozdíly mezi jednotlivými výrobci, "stálá" jakost výrobků a plnění legislativních požadavků podle Vyhlášky č. 326/2001 Sb. v platném znění. Mezi výrobci byly zaznamenány rozdíly v jakostních parametrech, u většiny výrobců byla zjištěna variabilita ve výsledcích u stejných výrobků v průběhu odběrového období. V několika případech se výrobci pohybují na hranici legislativních požadavků pro obsah čistých svalových bílkovin (šunka standardní jakosti 10 hm. %, šunka výběrová 13 hm.
Název v anglickém jazyce
Quality evaluation of meat products from distribution network
Popis výsledku anglicky
Meat products are very popular for consumers and there are often discussions about quality of meat products. From Czech distribution network we picked three types of meat products - standard cooked ham, selective cooked ham and ham sausages and we monitored quality parameters. Every product was taken from four producers during three month and every product was taken five times. We measured physical-chemical and sensory parameters. We evaluated differences between producers, stable quality of meat products and fulfilling Czech legislative requirement according Note 326?2001. We found differences among producers in quality parameters, at majority producers were found variability in one product during sampling time. In some case the results were on legislative limits for content of pure muscle protein (standard cooked ham 10 %, selected cooked ham 13 %).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLII. Sympozium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-839-9
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
27-30
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr
Datum konání akce
21. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—