Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení jakosti masných výrobků z tržní sítě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871223" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871223 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení jakosti masných výrobků z tržní sítě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Masné výrobky jsou velice oblíbenými produkty pro spotřebitele a často se vedou diskuze o jejich kvalitě. Z distribuční sítě v České Republice byly vybrány tři typy masných výrobků k monitoringu jakostních parametrů - šunkový salám, šunka standardní třídy jakosti a šunka výběrová. Každý výrobek byl odebrán od čtyř různých výrobců, výrobky byly odebírány v průběhu tří měsíců, od každého výrobce 5 odběrů. Byly provedeny analýzy základních fyzikálně-chemických a senzorických parametrů těchto výrobků. Bylyhodnoceny rozdíly mezi jednotlivými výrobci, "stálá" jakost výrobků a plnění legislativních požadavků podle Vyhlášky č. 326/2001 Sb. v platném znění. Mezi výrobci byly zaznamenány rozdíly v jakostních parametrech, u většiny výrobců byla zjištěna variabilita ve výsledcích u stejných výrobků v průběhu odběrového období. V několika případech se výrobci pohybují na hranici legislativních požadavků pro obsah čistých svalových bílkovin (šunka standardní jakosti 10 hm. %, šunka výběrová 13 hm.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality evaluation of meat products from distribution network

  • Popis výsledku anglicky

    Meat products are very popular for consumers and there are often discussions about quality of meat products. From Czech distribution network we picked three types of meat products - standard cooked ham, selective cooked ham and ham sausages and we monitored quality parameters. Every product was taken from four producers during three month and every product was taken five times. We measured physical-chemical and sensory parameters. We evaluated differences between producers, stable quality of meat products and fulfilling Czech legislative requirement according Note 326?2001. We found differences among producers in quality parameters, at majority producers were found variability in one product during sampling time. In some case the results were on legislative limits for content of pure muscle protein (standard cooked ham 10 %, selected cooked ham 13 %).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLII. Sympozium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-839-9

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    27-30

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr

  • Datum konání akce

    21. 5. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku