Funkční vzorek modifikovaného obalového materiálu VISCO TEEPAK
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F01780263%3A_____%2F20%3AN0000002" target="_blank" >RIV/01780263:_____/20:N0000002 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.nanomedical.cz" target="_blank" >http://www.nanomedical.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Funkční vzorek modifikovaného obalového materiálu VISCO TEEPAK
Popis výsledku v původním jazyce
Jedná se o funkční vzorek modifikovaného obalového materiálu „vláknité střevo na bázi celulózy firmy VISCO TEEPAK“, který snižuje mikrobiální kontaminaci masných tepelně opracovaných výrobků. Obalový materiál je určený pro masné výrobky s tepelným opracováním do 70°C. Obal má na vnitřní straně nanesenou nanovlákennou vrstvu na bázi chitosanu s inkorporovaným antimikrobiálním činidlem, které redukuje bakteriální kontaminaci. Antimikrobiálním činidlem může být konkrétně česnek, chmel, rozmarýn nebo kyselina isoaskorbová. Obalový materiál je složen z celulózového materiálu VISCO TEEPAK a nanovlákenné vrstvy, která je aplikována na jeho vnitřní straně. Inkorporovaná nanovlákenná struktura s antimikrobiálními látkami minimalizuje bakteriální kontaminaci výrobků způsobenou prostupem bakterií strukturou obalu a zároveň neovlivňuje senzorické vlastnosti výrobků. Modifikovaný obalový materiál nevyžaduje specifické technologické postupy ani přístrojové vybavení při jeho využití k výrobě masných tepelně opracovaných výrobků.
Název v anglickém jazyce
Functional sample of modified packaging material VISCO TEEPAK
Popis výsledku anglicky
It is a functional sample of the modified packaging material "fibrous casing based on cellulose from VISCO TEEPAK company", which reduces microbial contamination of meat heat-treated products. The packaging material is intended for meat products with heat treatment up to 70°C. The coating has a nanofiber layer based on chitosan applied on the inside with an incorporated antimicrobial agent, which reduces bacterial contamination. The antimicrobial agent may be, in particular, garlic, hops, rosemary or isoascorbic acid. The packaging material is composed of VISCO TEEPAK cellulosic material and a nanofiber layer, which is applied on its inner side. The incorporated nanofiber structure with antimicrobial agents minimizes bacterial contamination of the products caused by the penetration of bacteria through the structure of the packaging and at the same time does not affect the sensory properties of the products. Modified packaging material does not require specific technological procedures or instrumentation when used for the production of heat-treated meat products.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
21001 - Nano-materials (production and properties)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EG16_084%2F0009936" target="_blank" >EG16_084/0009936: Aplikace nanovláken v potravinářských obalech</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
G/FV-01
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Obalový materiál je určený pro masné výrobky s tepelným opracováním do 70°C. Obal má na vnitřní straně nanesenou nanovlákennou vrstvu na bázi chitosanu s inkorporovaným antimikrobiálním činidlem, které redukuje bakteriální kontaminaci. Antimikrobiálním činidlem může být konkrétně česnek, chmel, rozmarýn nebo kyselina isoaskorbová. Obalový materiál je složen z celulózového materiálu VISCO TEEPAK a nanovlákenné vrstvy, která je aplikována na jeho vnitřní straně. Inkorporovaná nanovlákenná struktura s antimikrobiálními látkami neovlivňuje senzorické vlastnosti výrobků. Modifikované obalové materiály nevyžadují specifické technologické postupy ani přístrojové vybavení při jejich využití k výrobě masných tepelně opracovaných výrobků. Modifikované obalové materiály sníží bakteriální kontaminaci výrobků způsobenou prostupem bakterií strukturou obalu.
Ekonomické parametry
Nové materiály představují cestu ke kvalitnějším a bezpečnějším potravinám, úsporám potravin a snížení energetické náročnosti při jejich uchovávání a transportu. Toto vše dohromady představuje v součtu významné ekonomické hledisko, které určuje přidanou hodnotu nových obalů. V následujících 5-6 letech je očekáván ekonomický přínos v podobě nárůstu tržeb v řádu 10 - 20 mil. Kč ročně. Realizace a využívání výsledků projektu sníží energetické náklady potřebné na dodržení chladírenského řetězce při skladování a prodeji masných výrobků. Očekávaným prodloužením jejich trvanlivosti dojde také k úsporám odpadů živočišného původu, které vznikají kažením nebo uplynutím doby spotřeby výrobku. V rámci stávajícího obratu a logistiky zboží do prodejen dochází u masných tepelně opracovaných výrobků ke ztrátám v hodnotě cca 3 % z výrobních cen. Zavedením nových obalů by mohly ztráty klesnout na úroveň 1%, což odpovídá úspoře v hodnotě cca 740 tis. Kč ročně.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
01780263
Název vlastníka
Nano Medical s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
www.nanomedical.cz