Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologie výroby modifikovaného obalového materiálu VISCO TEEPAK

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F01780263%3A_____%2F20%3AN0000003" target="_blank" >RIV/01780263:_____/20:N0000003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.nanomedical.cz" target="_blank" >http://www.nanomedical.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologie výroby modifikovaného obalového materiálu VISCO TEEPAK

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Technologie výroby modifikovaného obalového materiálu pro tepelně opracované masné výrobky obsahuje tyto kroky: - Modifikace chitosanu. - Příprava polymerních roztoků s obsahem antimikrobiálních aditiv. - Výroba nanovlákenné vrstvy na obalový materiál. Modifikace obalového materiálu vláknité střevo na bázi celulózy firmy VISCO TEEPAK probíhala v laboratorním měřítku s využitím technologie NanospiderTM na laboratorním stroji NS1S500U při vzdálenosti elektrod 120-130 mm (dle přidaného typu aditiva), kdy napětí na těchto elektrodách bylo +55-60 kV a -5 kV. Modifikovaný obalový materiál snižuje mikrobiální kontaminaci masných tepelně opracovaných výrobků. Obalový materiál je určený pro masné výrobky s tepelným opracováním do 70°C. Obal má na vnitřní straně nanesenou nanovlákennou vrstvu na bázi chitosanu s inkorporovaným antimikrobiálním činidlem, které redukuje bakteriální kontaminaci. Antimikrobiálním činidlem může být konkrétně česnek, chmel, rozmarýn nebo kyselina isoaskorbová. Obalový materiál je složen z celulózového materiálu VISCO TEEPAK a nanovlákenné vrstvy, která je aplikována na jeho vnitřní straně. Inkorporovaná nanovlákenná struktura s antimikrobiálními látkami minimalizuje bakteriální kontaminaci výrobků způsobenou prostupem bakterií strukturou obalu a zároveň neovlivňuje senzorické vlastnosti výrobků. Modifikovaný obalový materiál nevyžaduje specifické technologické postupy ani přístrojové vybavení při jeho využití k výrobě masných tepelně opracovaných výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    Technology of production of modified packaging material VISCO TEEPAK

  • Popis výsledku anglicky

    The technology of production of modified packaging material for heat-treated meat products includes the following steps: - Modification of chitosan. - Preparation of polymer solutions containing antimicrobial additives. - Production of nanofiber layer for packaging material. Modification of packaging material fibrous casing based on cellulose from VISCO TEEPAK company took place on a laboratory scale using NanospiderTM technology on a laboratory machine NS1S500U at an electrode distance of 120-130 mm (depending on the type of additive added), when the voltage on these electrodes was + 55-60 kV and - 5 kV. The modified packaging material reduces microbial contamination of meat heat-treated products. The packaging material is intended for meat products with heat treatment up to 70°C. The coating has a nanofiber layer based on chitosan applied on the inside with an incorporated antimicrobial agent, which reduces bacterial contamination. The antimicrobial agent may be, in particular, garlic, hops, rosemary or isoascorbic acid. The packaging material is composed of VISCO TEEPAK cellulosic material and a nanofiber layer, which is applied on its inner side. The incorporated nanofiber structure with antimicrobial agents minimizes bacterial contamination of the products caused by the penetration of bacteria through the structure of the packaging and at the same time does not affect the sensory properties of the products. Modified packaging material does not require specific technological procedures or instrumentation when used for the production of heat-treated meat products.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21001 - Nano-materials (production and properties)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EG16_084%2F0009936" target="_blank" >EG16_084/0009936: Aplikace nanovláken v potravinářských obalech</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Z/OT-01

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Vývoj modifikovaných obalových materiálů pro tepelně opracované masné výrobky byl realizován na technologii NanospiderTM, laboratorním stroji s typovým označením NS1S500U. Optimalizace výroby probíhala na průmyslovém stroji NS4S1000U. Jako substrát (vrstva, na kterou je nanášena nanovlákenná struktura) byl použitý obal „vláknité střevo na bázi celulózy firmy VISCO TEEPAK“. Modifikovaný obalový materiál je určený pro masné výrobky s tepelným opracováním do 70°C. Obal má na vnitřní straně nanesenou nanovlákennou vrstvu na bázi chitosanu s inkorporovaným antimikrobiálním činidlem, které redukuje bakteriální kontaminaci. Antimikrobiálním činidlem může být konkrétně česnek, chmel, rozmarýn nebo kyselina isoaskorbová. Modifikované obalové materiály nevyžadují specifické technologické postupy ani přístrojové vybavení při jejich využití k výrobě masných tepelně opracovaných výrobků. Modifikované obalové materiály sníží bakteriální kontaminaci výrobků způsobenou prostupem bakterií strukturou obalu.

  • Ekonomické parametry

    Nové materiály představují cestu ke kvalitnějším a bezpečnějším potravinám, úsporám potravin a snížení energetické náročnosti při jejich uchovávání a transportu. Toto vše dohromady představuje v součtu významné ekonomické hledisko, které určuje přidanou hodnotu nových obalů. V následujících 5-6 letech je očekáván ekonomický přínos v podobě nárůstu tržeb v řádu 10 - 20 mil. Kč ročně. Realizace a využívání výsledků projektu sníží energetické náklady potřebné na dodržení chladírenského řetězce při skladování a prodeji masných výrobků. Očekávaným prodloužením jejich trvanlivosti dojde také k úsporám odpadů živočišného původu, které vznikají kažením nebo uplynutím doby spotřeby výrobku. V rámci stávajícího obratu a logistiky zboží do prodejen dochází u masných tepelně opracovaných výrobků ke ztrátám v hodnotě cca 3 % z výrobních cen. Zavedením nových obalů by mohly ztráty klesnout na úroveň 1%, což odpovídá úspoře v hodnotě cca 740 tis. Kč ročně.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    01780263

  • Název vlastníka

    Nano Medical s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    V - Výsledek je využíván vlastníkem

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem

    www.nanomedical.cz