Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vývoj nových masných výrobků do skleněných a plastových obalů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917181" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917181 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj nových masných výrobků do skleněných a plastových obalů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Společnost Slovácká Fruta, a.s. v rámci projektu vyvinula, inovovala a optimalizovala výrobní postupy týkající se výroby masných výrobků do skleněných a plastových obalů. Investice do nových technologií a stavebních úprav umožnili výrobu zcela nových produktů. Receptury a technologické postupy u těchto produktů byly nastaveny tak, aby vedly k produkci kvalitních a bezpečných masných výrobků balených do skleněných a plastových obalů. Takovými produkty jsou prémiové paštiky, které jsou baleny jak do skleněných obalů, tak do plastových obalových materiálů. Technologický proces při výrobě těchto nových výrobků byl nastaven tak, že k vytvoření textury produktů je využito pomalého a citlivého tepelného ošetření surovin, díky kterému dochází k pozvolné denaturaci bílkovin s minimálním dopadem na senzorické a nutriční vlastnosti. Po tomto kroku jsou jednotlivé složky produktu smíchány a plněny do obalů, ve kterých jsou šetrně sterilovány. Nové technologické postupy, především postupy tepelné přípravy surovin a tepelného opracování a jejich optimalizace umožnily optimalizovat a zkrátit celý technologický proces. Investice do stavebních úprav a nových technologií umožnily optimalizovat a inovovat pracovní postupy díky čemu se výrazně zmenšily možnosti kontaminace fyzikálními, mikrobiologickými a chemickými činiteli a tím snížily možnost potencionálního zdravotního rizika spojeného s konzumací a zpracováním kontaminovaných produktů. Nové produkty se vyrábějí postupem řízené sterilace, který umožňuje optimalizaci tepelného opracování v závislosti na legislativních požadavcích v jednotlivých zemích. Navazující nové technologické postupy vykládky a manipulace se zbožím a stavební úpravy snížily riziko poškození zboží a obalů a usnadnily manipulaci s finálními produkty.

  • Název v anglickém jazyce

    Development of new meat products in glass and plastic packaging

  • Popis výsledku anglicky

    Company Slovácká Fruta, a.s. has developed, upgraded and optimized production processes for the production of meat products in glass and plastic packaging as part of the project. Investments in new technologies and building modifications have made it possible to produce entirely new products. Recipes and technological procedures for these products have been set up to produce quality and safe meat products packaged in glass and plastic packaging. Such products are premium pates that are packaged in both glass packaging and plastic packaging materials. The technological process in the production of these new products has been set in the way that a slow and sensitive heat treatment of raw materials is used to create the texture of products, which results in gradual denaturation of proteins with minimal impact on sensory and nutritional properties. After this step, the individual components of the product are mixed and filled into containers in which they are gently sterilized. The new technological processes, especially the processes of thermal preparation of raw materials and heat treatment and their optimization, have made it possible to optimize and shorten the entire technological process. Investments in building modifications and new technologies have made it possible to optimize and innovate working practices, which significantly reduced the possibility of contamination by physical, microbiological and chemical agents, thereby reducing the potential health risk associated with the consumption and processing of contaminated products. The new products are manufactured by a sterilization process, which allows the optimization of the heat treatment according to the legislative requirements in each country. Follow-up new technological procedures for unloading and handling goods and construction have reduced the risk of damage to goods and packaging and facilitated handling of final products.

Klasifikace

  • Druh

    V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    O - Projekt operacniho programu

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Počet stran výsledku

    98

  • Místo vydání

  • Název nakladatele resp. objednatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Verze