Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Investigating Selected Gastronomic Demand Trends from Demand and Supply Side

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F02819180%3A_____%2F21%3A%230000191" target="_blank" >RIV/02819180:_____/21:#0000191 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.udekom.org.rs/balkansjetss20203127-33.html" target="_blank" >https://www.udekom.org.rs/balkansjetss20203127-33.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.31410/Balkans.JETSS.2020.3.1.27-33" target="_blank" >10.31410/Balkans.JETSS.2020.3.1.27-33</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Investigating Selected Gastronomic Demand Trends from Demand and Supply Side

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study aims to identify the role of the selected gastronomic trends in the Czech gastronomic establishments. The study highlights the key findings of quantitative and qualitative research provided with the focus on both the demand and the supply side. It is focusing on the dispute between guests’ opinions and entrepreneurs’ views based on few variables for gastronomic trends. Entrepreneurs’ and guests’ views in three Czech Regions were studied in one set with notes incorporated on possible mutual differences between them. The partial least squares variant of linear discriminant analysis (plsLDA) and partial least squares (PLS) was applied as they give a clear superiority due to both, interpretational and stability property. It was proven that the partial least squares variants lead to direct answers to questions in the studied field. Participation/organization of food festivals and slow food are positively related. The significant tasks emerge to a great extent covering differences between guests´ and entrepreneurs´ opinions. On the other hand, the connection of economic interest to gastronomic trends is relatively weak.

  • Název v anglickém jazyce

    Investigating Selected Gastronomic Demand Trends from Demand and Supply Side

  • Popis výsledku anglicky

    The study aims to identify the role of the selected gastronomic trends in the Czech gastronomic establishments. The study highlights the key findings of quantitative and qualitative research provided with the focus on both the demand and the supply side. It is focusing on the dispute between guests’ opinions and entrepreneurs’ views based on few variables for gastronomic trends. Entrepreneurs’ and guests’ views in three Czech Regions were studied in one set with notes incorporated on possible mutual differences between them. The partial least squares variant of linear discriminant analysis (plsLDA) and partial least squares (PLS) was applied as they give a clear superiority due to both, interpretational and stability property. It was proven that the partial least squares variants lead to direct answers to questions in the studied field. Participation/organization of food festivals and slow food are positively related. The significant tasks emerge to a great extent covering differences between guests´ and entrepreneurs´ opinions. On the other hand, the connection of economic interest to gastronomic trends is relatively weak.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50900 - Other social sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Balkans Journal of Emerging Trends in Social Sciences

  • ISSN

    2620-164X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    3

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    RS - Srbská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    27-33

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus