Antioxidační vlastnosti chmele a chmelových produktů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F07%3A8P004761" target="_blank" >RIV/14864347:_____/07:8P004761 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidant properties of hops and hop products.
Popis výsledku v původním jazyce
The method based on the reaction of stable DPPH radical proved to be the best for the determination of antioxidant characteristics of hops and hop products. Antioxidant activity is expressed as the rate of decline in absorbance of the reaction environment assessed in relative percents. Differences in the values of antioxidant activity were determined in Czech and foreign hop varieties. The highest antioxidant activities in the scope of 70 to 80 % rel. were measured in Saaz semi-early hops and the variety Spalter Select. Antioxidant activity in most varieties moved in the scope of 40 to 60 % rel. Part of antioxidant activity of hops is irreversibly lost in the course of drying. The loss does not usually exceed 5 % of the original RA-DPPH value. Drying also resulted in decrease of polyphenol compounds. Drying in belt and chamber kilns is comparable from the point of view of preserving hop antioxidant properties. Results of determination of antioxidant activity in hot water extracts of ra
Název v anglickém jazyce
Antioxidant properties of hops and hop products.
Popis výsledku anglicky
The method based on the reaction of stable DPPH radical proved to be the best for the determination of antioxidant characteristics of hops and hop products. Antioxidant activity is expressed as the rate of decline in absorbance of the reaction environment assessed in relative percents. Differences in the values of antioxidant activity were determined in Czech and foreign hop varieties. The highest antioxidant activities in the scope of 70 to 80 % rel. were measured in Saaz semi-early hops and the variety Spalter Select. Antioxidant activity in most varieties moved in the scope of 40 to 60 % rel. Part of antioxidant activity of hops is irreversibly lost in the course of drying. The loss does not usually exceed 5 % of the original RA-DPPH value. Drying also resulted in decrease of polyphenol compounds. Drying in belt and chamber kilns is comparable from the point of view of preserving hop antioxidant properties. Results of determination of antioxidant activity in hot water extracts of ra
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Aplikace moderních metod stanovení antioxidační aktivity k hodnocení kvality chmele a senzorické stability piva</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the Technical Commission IHGC. Yakima, USA, August 2007
ISBN
—
ISSN
0303-9056
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
1-4
Název nakladatele
Technical Commission IHGC, USA
Místo vydání
USA
Místo konání akce
USA
Datum konání akce
1. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—