Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení antioxidačních vlastností chmele a chmelových výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F06%3A%230000308" target="_blank" >RIV/60193697:_____/06:#0000308 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/06:#0000370 RIV/14864347:_____/06:8P004762

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení antioxidačních vlastností chmele a chmelových výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro hodnocení antioxidačních vlastností chmele a chmelových výrobků bylo zkoušeno několik postupů přípravy vzorků a metod stanovení. K extrakci antioxidantů byly použity horká voda nebo methanol. Antioxidační aktivita byla stanovena postupy vycházejícímiz metod publikovaných Chaponem (fotometrické stanovení pomocí dipyridil - železitého komplexu), Kanedou (stanovení pomocí volného radikálu DPPH) a Ushidou (stanovení hodnoty EPR-T150). Pro další studium antioxidačních vlastností různých chmelů a chmelových výrobků byl zvolen způsob extrakce vroucí vodou z důvodu simulace podmínek chmelovaru a postup stanovení antioxidační aktivity s DPPH. Byly prokázány velké rozdíly redukčních aktivit mezi českými odrůdami chmele. Jednoznačně nejlepší výsledky byly zjištěny pro Žatecký poloraný červeňák. Mezi hybridními odrůdami nebyly nalezeny podstatné rozdíly redukčních aktivit.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of antioxidant properties of hop and hop products

  • Popis výsledku anglicky

    Several techniques of sample preparation and assessment methods were tested for evaluation of antioxidant properties of hop and hop products. Hot water or methanol was used for extraction of antioxidants. The antioxidant activity was determined using thetechniques based on the methods already published by Chapon (photometric determination with dipyridyl-ferric complex), Kaneda (determination with free radical DPPH) and Ushida (determination of the EPR-T150 value). Hot water extraction was used for further study of the antioxidant properties of various hops and hop products for simulation of conditions of hop boiling and the method of determination of the antioxidant activity with DPPH. Significant differences in reduction activities were proved amongCzech hop varieties. Explicitly the best results were found for Saaz hops. No significant differences in reduction activities were found among hybrid varieties.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XII. konference technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu

  • ISBN

    80-7080-609-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    20

  • Název nakladatele

    VŠCHT

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Plzeň

  • Datum konání akce

    15. 6. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku