Hodnocení antioxidačních vlastností chmele a chmelových výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F06%3A%230000308" target="_blank" >RIV/60193697:_____/06:#0000308 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/06:#0000370 RIV/14864347:_____/06:8P004762
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení antioxidačních vlastností chmele a chmelových výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Pro hodnocení antioxidačních vlastností chmele a chmelových výrobků bylo zkoušeno několik postupů přípravy vzorků a metod stanovení. K extrakci antioxidantů byly použity horká voda nebo methanol. Antioxidační aktivita byla stanovena postupy vycházejícímiz metod publikovaných Chaponem (fotometrické stanovení pomocí dipyridil - železitého komplexu), Kanedou (stanovení pomocí volného radikálu DPPH) a Ushidou (stanovení hodnoty EPR-T150). Pro další studium antioxidačních vlastností různých chmelů a chmelových výrobků byl zvolen způsob extrakce vroucí vodou z důvodu simulace podmínek chmelovaru a postup stanovení antioxidační aktivity s DPPH. Byly prokázány velké rozdíly redukčních aktivit mezi českými odrůdami chmele. Jednoznačně nejlepší výsledky byly zjištěny pro Žatecký poloraný červeňák. Mezi hybridními odrůdami nebyly nalezeny podstatné rozdíly redukčních aktivit.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of antioxidant properties of hop and hop products
Popis výsledku anglicky
Several techniques of sample preparation and assessment methods were tested for evaluation of antioxidant properties of hop and hop products. Hot water or methanol was used for extraction of antioxidants. The antioxidant activity was determined using thetechniques based on the methods already published by Chapon (photometric determination with dipyridyl-ferric complex), Kaneda (determination with free radical DPPH) and Ushida (determination of the EPR-T150 value). Hot water extraction was used for further study of the antioxidant properties of various hops and hop products for simulation of conditions of hop boiling and the method of determination of the antioxidant activity with DPPH. Significant differences in reduction activities were proved amongCzech hop varieties. Explicitly the best results were found for Saaz hops. No significant differences in reduction activities were found among hybrid varieties.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XII. konference technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu
ISBN
80-7080-609-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
20
Název nakladatele
VŠCHT
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Plzeň
Datum konání akce
15. 6. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—