Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení antioxidačních vlastností surového chmele a chmelových výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F08%3A8P004768" target="_blank" >RIV/14864347:_____/08:8P004768 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of antioxidant properties of raw hop and hop products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The reducing activity was determined using the techniques based on the methods already pub-lished by Chapon (photometric determination with dipyridyl-ferric complex), Kaneda (determi-nation with DPPH free radical) and Ushida (determination of the EPR-T150 value). The method according to Kaneda as well as the method according to Chapon is efficient for hop antioxidant properties determination; the method according to Chapon is less sensitive. Determination with DPPH was performed using photometric and EPR detections, results of both detection principles were in a good correlation. The reducing activity of methanol extracts of hops was higher than of hot water ones due to a different spectrum of extracted substances. Hot water extraction and re-ducing activity determination with DPPH were used for further study. Significant differences in reducing activities were proved among Czech hop varieties. Best results of reducing activity were found out for Saaz aroma hops. Small part of reducing

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of antioxidant properties of raw hop and hop products

  • Popis výsledku anglicky

    The reducing activity was determined using the techniques based on the methods already pub-lished by Chapon (photometric determination with dipyridyl-ferric complex), Kaneda (determi-nation with DPPH free radical) and Ushida (determination of the EPR-T150 value). The method according to Kaneda as well as the method according to Chapon is efficient for hop antioxidant properties determination; the method according to Chapon is less sensitive. Determination with DPPH was performed using photometric and EPR detections, results of both detection principles were in a good correlation. The reducing activity of methanol extracts of hops was higher than of hot water ones due to a different spectrum of extracted substances. Hot water extraction and re-ducing activity determination with DPPH were used for further study. Significant differences in reducing activities were proved among Czech hop varieties. Best results of reducing activity were found out for Saaz aroma hops. Small part of reducing

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Aplikace moderních metod stanovení antioxidační aktivity k hodnocení kvality chmele a senzorické stability piva</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Acta Horticulturae

  • ISBN

    978-90-66057-30-2

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    97-110

  • Počet stran knihy

  • Název nakladatele

    International Society of Horticultural Science

  • Místo vydání

    Belgie

  • Kód UT WoS kapitoly