Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení antioxidačních vlastností surového chmele a chmelových výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000427" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000427 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of antioxidant properties of raw hop and hop products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Reducing activity (RA) was determined using methods published by Chapon, Kaneda (DPPH) and Ushida (EPR-T150). Methods according to Kaneda and Chapon are efficient for hop RA determination; the method according to Chapon is less sensitive. Determination with DPPH by photometric and EPR detections good correlated. RA of methanol extracts of hops is higher than of hot water ones due to a different spectrum of extracted substances. Hot water extraction and RA- DPPH determination were used for further study.Significant differences in RA were among Czech hop varieties. Best results were for Saaz hops. RA slightly decreased in the course of hops drying (cca 5%) Belt and chamber kilns is comparable from the hops RA point of view. Grinding and pelletizing hasno effect on RA of hops. RA of hops decreased in the course of storage in dependence on temperature and hop form (raw hops, pellets). Temperature has no significant effect on RA of hop pellets packed in multi-layer foil without air access

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of antioxidant properties of raw hop and hop products

  • Popis výsledku anglicky

    Reducing activity (RA) was determined using methods published by Chapon, Kaneda (DPPH) and Ushida (EPR-T150). Methods according to Kaneda and Chapon are efficient for hop RA determination; the method according to Chapon is less sensitive. Determination with DPPH by photometric and EPR detections good correlated. RA of methanol extracts of hops is higher than of hot water ones due to a different spectrum of extracted substances. Hot water extraction and RA- DPPH determination were used for further study.Significant differences in RA were among Czech hop varieties. Best results were for Saaz hops. RA slightly decreased in the course of hops drying (cca 5%) Belt and chamber kilns is comparable from the hops RA point of view. Grinding and pelletizing hasno effect on RA of hops. RA of hops decreased in the course of storage in dependence on temperature and hop form (raw hops, pellets). Temperature has no significant effect on RA of hop pellets packed in multi-layer foil without air access

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Aplikace moderních metod stanovení antioxidační aktivity k hodnocení kvality chmele a senzorické stability piva</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Acta Horticulturae (ISHS) 778

  • ISBN

  • ISSN

    0567-7572

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    97-110

  • Název nakladatele

    International Society for Horticultural Science (D. Havkin-Frenkel)

  • Místo vydání

    Leuven

  • Místo konání akce

    Amsterdam

  • Datum konání akce

    1. 1. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku