Stanovení antioxidačních vlastností surového chmele a chmelových výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000427" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000427 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of antioxidant properties of raw hop and hop products
Popis výsledku v původním jazyce
Reducing activity (RA) was determined using methods published by Chapon, Kaneda (DPPH) and Ushida (EPR-T150). Methods according to Kaneda and Chapon are efficient for hop RA determination; the method according to Chapon is less sensitive. Determination with DPPH by photometric and EPR detections good correlated. RA of methanol extracts of hops is higher than of hot water ones due to a different spectrum of extracted substances. Hot water extraction and RA- DPPH determination were used for further study.Significant differences in RA were among Czech hop varieties. Best results were for Saaz hops. RA slightly decreased in the course of hops drying (cca 5%) Belt and chamber kilns is comparable from the hops RA point of view. Grinding and pelletizing hasno effect on RA of hops. RA of hops decreased in the course of storage in dependence on temperature and hop form (raw hops, pellets). Temperature has no significant effect on RA of hop pellets packed in multi-layer foil without air access
Název v anglickém jazyce
Evaluation of antioxidant properties of raw hop and hop products
Popis výsledku anglicky
Reducing activity (RA) was determined using methods published by Chapon, Kaneda (DPPH) and Ushida (EPR-T150). Methods according to Kaneda and Chapon are efficient for hop RA determination; the method according to Chapon is less sensitive. Determination with DPPH by photometric and EPR detections good correlated. RA of methanol extracts of hops is higher than of hot water ones due to a different spectrum of extracted substances. Hot water extraction and RA- DPPH determination were used for further study.Significant differences in RA were among Czech hop varieties. Best results were for Saaz hops. RA slightly decreased in the course of hops drying (cca 5%) Belt and chamber kilns is comparable from the hops RA point of view. Grinding and pelletizing hasno effect on RA of hops. RA of hops decreased in the course of storage in dependence on temperature and hop form (raw hops, pellets). Temperature has no significant effect on RA of hop pellets packed in multi-layer foil without air access
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Aplikace moderních metod stanovení antioxidační aktivity k hodnocení kvality chmele a senzorické stability piva</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Acta Horticulturae (ISHS) 778
ISBN
—
ISSN
0567-7572
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
97-110
Název nakladatele
International Society for Horticultural Science (D. Havkin-Frenkel)
Místo vydání
Leuven
Místo konání akce
Amsterdam
Datum konání akce
1. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—