Hodnocení antioxidačních vlastností chmele a chmelových výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F06%3A%230000309" target="_blank" >RIV/60193697:_____/06:#0000309 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of antioxidant properties of hop and hop products
Popis výsledku v původním jazyce
Several techniques of sample preparation and assessment methods were tested for evaluation of antioxidant properties of hop and hop products. Hot water or methanol was used for extraction of antioxidants. The antioxidant activity was determined using thetechniques based on the methods already published by Chapon (photometric determination with dipyridyl-ferric complex), Kaneda (determination with free radical DPPH) and Ushida (determination of the EPR-T150 value). Hot water extraction was used for further study of the antioxidant properties of various hops and hop products for simulation of conditions of hop boiling and the method of determination of the antioxidant activity with DPPH. Significant differences in reduction activities were proved amongCzech hop varieties. Explicitly the best results were found for Saaz hops. No significant differences in reduction activities were found among hybrid varieties.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of antioxidant properties of hop and hop products
Popis výsledku anglicky
Several techniques of sample preparation and assessment methods were tested for evaluation of antioxidant properties of hop and hop products. Hot water or methanol was used for extraction of antioxidants. The antioxidant activity was determined using thetechniques based on the methods already published by Chapon (photometric determination with dipyridyl-ferric complex), Kaneda (determination with free radical DPPH) and Ushida (determination of the EPR-T150 value). Hot water extraction was used for further study of the antioxidant properties of various hops and hop products for simulation of conditions of hop boiling and the method of determination of the antioxidant activity with DPPH. Significant differences in reduction activities were proved amongCzech hop varieties. Explicitly the best results were found for Saaz hops. No significant differences in reduction activities were found among hybrid varieties.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Aplikace moderních metod stanovení antioxidační aktivity k hodnocení kvality chmele a senzorické stability piva</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
52
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
214-218
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—