Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení antioxidační aktivity chmele, chmelových výrobků a piva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F10%3A%230000245" target="_blank" >RIV/14864347:_____/10:#0000245 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/10:#0000545

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení antioxidační aktivity chmele, chmelových výrobků a piva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metodika stanovení antioxidační aktivity chmele, chmelových výrobků i piva je uceleným postupem pro hodnocení antioxidačních vlastností od čerstvě sklizeného chmele po pivo. Je nástrojem pro zjišťování hodnoty a změn této veličiny v průběhu zpracování askladování chmele a stejně tak i stanovení vlivu chmele při jeho zpracování v pivovaru na senzorickou stabilitu piva. V metodice je podrobně popsána vypracovaná optimální metoda stanovení antioxidační aktivity. Stanovení je možno provádět s přístrojovýmvybavením běžným v laboratořích chmelařských a pivovarských podniků. Jsou uvedeny hodnoty antioxidační aktivity pro české odrůdy chmele a významné zahraniční odrůdy používané českými pivovary. Jsou uvedeny příklady pivovarské aplikace a ovlivnění antioxidační aktivity piva různými odrůdami chmele. Transfer metodiky do praxe je zajištěn smlouvami o využití metodiky uzavřenými se Svazem pěstitelů chmele ČR a Českým svazem pivovarů a sladoven.

  • Název v anglickém jazyce

    The assessment of antioxidant activity of hops, hop products and beer

  • Popis výsledku anglicky

    The methodics for assessment of antioxidant activity of hops, hop products and beer is whole procedure for evaluation of antioxidant features from fresh picked hops into the beer. It is a tool for this magnitude value and changes assignment in the courseof hop processing and storage and for an influence of hops processed in a brewery assessment on sensorial stability of beer. Elaborated optimum method for the determination of antioxidant activity is in methodics described in detail. By the use of equipment common in the hop and brewing plant laboratories assessment can be carry out. Antioxidant activity values of Czech and important foreign hop varieties used by Czech breweries are described. Examples of brewing usage and beer antioxidant activity affecting by different hop varieties are described. By contracts about the utilization fixed with the Hop Growers Union of the Czech Republic and the Czech Beer and Malt Association the transfer of the methodics into the practice is ensured.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Aplikace moderních metod stanovení antioxidační aktivity k hodnocení kvality chmele a senzorické stability piva</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ISBN 978-80-86576-40-4

  • Číslo předpisu

  • Technické parametry

    Metodika pro hodnocení antioxidačních vlastností chmele a piva č.j. 553404/2008-3020, Osvědčení o uznání uplatněné certifikované metodiky č.j. 12288/2010-17220. MZE ČR, odbor rostlinných komodit.

  • Ekonomické parametry

    Metodika bude využita při šlechtení, zpracování, obchodu s českým chmelem a mezioperační kontrolu v pivovaru. V konečném důsledku využití přinese vyšší kvalitu českého chmele a piva. Deklarace antioxidační aktivity výrobku je marketingovým nástrojem.

  • Označení certifikačního orgánu

    Odbor rostlinných komodit MZE, Těšnov 17, 117 08 Praha 1

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku