Stanovení antioxidační aktivity chmele, chmelových výrobků a piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F10%3A%230000245" target="_blank" >RIV/14864347:_____/10:#0000245 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/10:#0000545
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení antioxidační aktivity chmele, chmelových výrobků a piva
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika stanovení antioxidační aktivity chmele, chmelových výrobků i piva je uceleným postupem pro hodnocení antioxidačních vlastností od čerstvě sklizeného chmele po pivo. Je nástrojem pro zjišťování hodnoty a změn této veličiny v průběhu zpracování askladování chmele a stejně tak i stanovení vlivu chmele při jeho zpracování v pivovaru na senzorickou stabilitu piva. V metodice je podrobně popsána vypracovaná optimální metoda stanovení antioxidační aktivity. Stanovení je možno provádět s přístrojovýmvybavením běžným v laboratořích chmelařských a pivovarských podniků. Jsou uvedeny hodnoty antioxidační aktivity pro české odrůdy chmele a významné zahraniční odrůdy používané českými pivovary. Jsou uvedeny příklady pivovarské aplikace a ovlivnění antioxidační aktivity piva různými odrůdami chmele. Transfer metodiky do praxe je zajištěn smlouvami o využití metodiky uzavřenými se Svazem pěstitelů chmele ČR a Českým svazem pivovarů a sladoven.
Název v anglickém jazyce
The assessment of antioxidant activity of hops, hop products and beer
Popis výsledku anglicky
The methodics for assessment of antioxidant activity of hops, hop products and beer is whole procedure for evaluation of antioxidant features from fresh picked hops into the beer. It is a tool for this magnitude value and changes assignment in the courseof hop processing and storage and for an influence of hops processed in a brewery assessment on sensorial stability of beer. Elaborated optimum method for the determination of antioxidant activity is in methodics described in detail. By the use of equipment common in the hop and brewing plant laboratories assessment can be carry out. Antioxidant activity values of Czech and important foreign hop varieties used by Czech breweries are described. Examples of brewing usage and beer antioxidant activity affecting by different hop varieties are described. By contracts about the utilization fixed with the Hop Growers Union of the Czech Republic and the Czech Beer and Malt Association the transfer of the methodics into the practice is ensured.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Aplikace moderních metod stanovení antioxidační aktivity k hodnocení kvality chmele a senzorické stability piva</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ISBN 978-80-86576-40-4
Číslo předpisu
—
Technické parametry
Metodika pro hodnocení antioxidačních vlastností chmele a piva č.j. 553404/2008-3020, Osvědčení o uznání uplatněné certifikované metodiky č.j. 12288/2010-17220. MZE ČR, odbor rostlinných komodit.
Ekonomické parametry
Metodika bude využita při šlechtení, zpracování, obchodu s českým chmelem a mezioperační kontrolu v pivovaru. V konečném důsledku využití přinese vyšší kvalitu českého chmele a piva. Deklarace antioxidační aktivity výrobku je marketingovým nástrojem.
Označení certifikačního orgánu
Odbor rostlinných komodit MZE, Těšnov 17, 117 08 Praha 1
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
—