Vliv polyfenolových složek chmele na senzorickou a koloidní stabilitu piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000313" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000313 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv polyfenolových složek chmele na senzorickou a koloidní stabilitu piva
Popis výsledku v původním jazyce
V tomto sdělení jsou prezentovány výsledky pokusných poloprovozních várek chmelených různými odrůdami chmele a chmelovými extrakty. Volné fenolické látky byly stanoveny pomocí HPLC se specifickou coulometrickou detekcí (Coul Array detektor). Antioxidačníaktivita byla stanovena pomocí dvou metod založených na elektronové spinové rezonanční spektrometrii (ESR). Jsou diskutovány nalezené rozdíly ve složení polyfenololů, volných fenolických látek a antioxidační aktivitě chmelů, mladin a piv. Jsou diskutovány rozdíly v kvalitě, koloidní a senzorické stabilitě piva ve vztahu k fenolickým látkám, antioxidační aktivitě a původu chmele.
Název v anglickém jazyce
The influence of hop polyphenolic compounds on sensorial and colloidal stability of beer
Popis výsledku anglicky
In this paper results of pilot scale brewing trials with different hop varieties and hop extracts are presented. Free phenolic compounds were estimated by the use of HPLC with specific coulometric detection (Coul Array detector). Antioxidant activity wasestimated by the use of two methods based on electron spin resonance spectrometry (ESR). Differences in a composition of polyphenols, free phenolic compounds and antioxidant activity of hops, hopped worts and beers are discussed. Differences in quality,colloidal and sensorial stability of beer in relation to phenolic compounds, antioxidant activity and hop origin are discussed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Aplikace moderních metod stanovení antioxidační aktivity k hodnocení kvality chmele a senzorické stability piva</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
21. Pivovarsko-sladařské dny
ISBN
0023-5830
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
298
Název nakladatele
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Ústí nad Labem
Datum konání akce
6. 10. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—