Investigation of Czech hop varieties authenticity by means of chemical and genetic analyses
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F11%3A%230000344" target="_blank" >RIV/14864347:_____/11:#0000344 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://kvasnyprumysl.net/en/journal/2011/7-8/" target="_blank" >http://kvasnyprumysl.net/en/journal/2011/7-8/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Investigation of Czech hop varieties authenticity by means of chemical and genetic analyses
Popis výsledku v původním jazyce
Autenticity of the current file of eleven Czech hop varieties was elaborated on the basis of analyses of alpha acids, beta acids, hop oils and prenylated flavonoids. Varietal discrimination was based on cohumulone ratio, contents of selected aliphatic esters and sesquiterpenes farnesene and selinenes in hop oils and content of xanthohumol, desmethylxanthohumol and xanthohumol/alpha acids ratio. Identification scheme was constructed with the help of these descriptors. Analyses of dried hops by molecular-genetic methods proved that identification of hop varieties is feasible from this material. Reliability of hop varieties identification generally depends on age of samples and on the way of raw hops processing to hop products. DNA analyses are not practicable in hop extracts and are limited in hop pellets due to DNA fractionation or destruction under processing conditions. Model tests of Saaz aroma variety adulteration with the help of chemical and geonome analyses identically showed tha
Název v anglickém jazyce
Investigation of Czech hop varieties authenticity by means of chemical and genetic analyses
Popis výsledku anglicky
Autenticity of the current file of eleven Czech hop varieties was elaborated on the basis of analyses of alpha acids, beta acids, hop oils and prenylated flavonoids. Varietal discrimination was based on cohumulone ratio, contents of selected aliphatic esters and sesquiterpenes farnesene and selinenes in hop oils and content of xanthohumol, desmethylxanthohumol and xanthohumol/alpha acids ratio. Identification scheme was constructed with the help of these descriptors. Analyses of dried hops by molecular-genetic methods proved that identification of hop varieties is feasible from this material. Reliability of hop varieties identification generally depends on age of samples and on the way of raw hops processing to hop products. DNA analyses are not practicable in hop extracts and are limited in hop pellets due to DNA fractionation or destruction under processing conditions. Model tests of Saaz aroma variety adulteration with the help of chemical and geonome analyses identically showed tha
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81052" target="_blank" >QH81052: Vývoj molekulárně-genetických markerů pro moderní šlechtění a genové inženýrství chmele (Humulus lupulus) založených na systému genomových a expresních knihoven.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
296-304
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—