Vývoj a tradice českých odrůd chmele
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F13%3A%230000509" target="_blank" >RIV/14864347:_____/13:#0000509 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.chizatec.cz/chi-vydal-novou-publikaci-big-b-vyvoj-a-tradice-ceskych-odrud-chmele-b-big/?arc=430" target="_blank" >http://www.chizatec.cz/chi-vydal-novou-publikaci-big-b-vyvoj-a-tradice-ceskych-odrud-chmele-b-big/?arc=430</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj a tradice českých odrůd chmele
Popis výsledku v původním jazyce
Žatecký chmel vznikl výběrem z původních planých chmelů v žatecké oblasti. Tyto klony se postupně vysazovaly do prvních porostů, tak vznikaly původní krajové odrůdy. První pozitivní výběry provedl doc. Karel Osvald, který se zasloužil o první registrované klony s původem Žateckého poloraného červeňáku. Od 50. let byla ve šlechtění využívána metoda křížení. Díky úspěšnosti šlechtitelů bylo od roku 1994 registrováno 10 hybridních odrůd chmele. Nové odrůdy chmele jsou typu aromatického (Sládek, Harmonie, Bohemie, Saaz Late), typu Dual purpose (Bor, Premiant, Rubín, Agnus a Vital), odrůda Kazbek je první českou odrůdou se specifickou vůní. Od roku 2007 je právně označení původu v rámci EU pro jemný Žatecký poloraný červeňák označen jako ?ŽATECKÝ CHMEL?.
Název v anglickém jazyce
Development and tradition of Czech hop varieties
Popis výsledku anglicky
Hop (Humulus lupulus L.) belongs to very old cultivated plants. Czech hops represent the tradition of the excellent quality. The dominant hop variety, Saazer is still the best fine aroma hops. The history of Czech hop growing is very long, which also reflects in well-developed system of the certification. Saazer has its origin in the selection within indigenous wild hops from Saaz region. Local beer brewing was the base for the selection of the best Saazer clones. Those clones were gradually planted within the first hop gardens and they have developed into the regional hop varieties. From positive selection carried out by dr. Karel Osvald the first Czech hop varieties of fine aroma hops were released. Crossing as a method of hop breeding has been usedsince the middle of the 20th century. Thanks to this work ten following hybrid varieties have been registered since 1994: new aroma varieties (Sládek, Harmonie, Bohemia, Saaz Late), dual purpose varieties: Bor, Premiant, Rubín, Agnus and
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-87357-11-8
Počet stran knihy
92
Název nakladatele
Chmelařský institut s.r.o.
Místo vydání
Žatec, ČR
Kód UT WoS knihy
—