Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vývoj a tradice českých odrůd chmele

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F13%3A%230000509" target="_blank" >RIV/14864347:_____/13:#0000509 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.chizatec.cz/chi-vydal-novou-publikaci-big-b-vyvoj-a-tradice-ceskych-odrud-chmele-b-big/?arc=430" target="_blank" >http://www.chizatec.cz/chi-vydal-novou-publikaci-big-b-vyvoj-a-tradice-ceskych-odrud-chmele-b-big/?arc=430</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj a tradice českých odrůd chmele

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Žatecký chmel vznikl výběrem z původních planých chmelů v žatecké oblasti. Tyto klony se postupně vysazovaly do prvních porostů, tak vznikaly původní krajové odrůdy. První pozitivní výběry provedl doc. Karel Osvald, který se zasloužil o první registrované klony s původem Žateckého poloraného červeňáku. Od 50. let byla ve šlechtění využívána metoda křížení. Díky úspěšnosti šlechtitelů bylo od roku 1994 registrováno 10 hybridních odrůd chmele. Nové odrůdy chmele jsou typu aromatického (Sládek, Harmonie, Bohemie, Saaz Late), typu Dual purpose (Bor, Premiant, Rubín, Agnus a Vital), odrůda Kazbek je první českou odrůdou se specifickou vůní. Od roku 2007 je právně označení původu v rámci EU pro jemný Žatecký poloraný červeňák označen jako ?ŽATECKÝ CHMEL?.

  • Název v anglickém jazyce

    Development and tradition of Czech hop varieties

  • Popis výsledku anglicky

    Hop (Humulus lupulus L.) belongs to very old cultivated plants. Czech hops represent the tradition of the excellent quality. The dominant hop variety, Saazer is still the best fine aroma hops. The history of Czech hop growing is very long, which also reflects in well-developed system of the certification. Saazer has its origin in the selection within indigenous wild hops from Saaz region. Local beer brewing was the base for the selection of the best Saazer clones. Those clones were gradually planted within the first hop gardens and they have developed into the regional hop varieties. From positive selection carried out by dr. Karel Osvald the first Czech hop varieties of fine aroma hops were released. Crossing as a method of hop breeding has been usedsince the middle of the 20th century. Thanks to this work ten following hybrid varieties have been registered since 1994: new aroma varieties (Sládek, Harmonie, Bohemia, Saaz Late), dual purpose varieties: Bor, Premiant, Rubín, Agnus and

Klasifikace

  • Druh

    B - Odborná kniha

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    978-80-87357-11-8

  • Počet stran knihy

    92

  • Název nakladatele

    Chmelařský institut s.r.o.

  • Místo vydání

    Žatec, ČR

  • Kód UT WoS knihy