Beta kyseliny chmele, význam a využití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F14%3A%230000576" target="_blank" >RIV/14864347:_____/14:#0000576 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2014/4" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2014/4</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Beta kyseliny chmele, význam a využití
Popis výsledku v původním jazyce
Význam a využití beta kyselin chmele, významné složky chmelových pryskyřic, se odvíjí ve třech rovinách, pivovarské, antimikrobiální a fyziologické. V pivovarství je určující vlastností beta kyselin nízká rozpustnost ve vodných roztocích a schopnost oxidace na rozpustnější produkty. Byla shromážděna řada důkazů o biologických a farmakologických účincích chmelových hořkých kyselin a speciálně účincích beta kyselin. Chmelové kyseliny jsou potenciálním zdrojem pro léčbu anebo prevenci řady onemocnění včetně rakoviny, diabetu, osteoporózy, kardiovaskulárních chorob, zánětlivých procesů a metabolických poruch. Významné jsou antimikrobiální účinky beta kyselin proti řadě různých mikroorganismů, které již našly využití v cukrovarnictví, lihovarství a chovu hospodářských zvířat. Tento přehledový článek shrnuje dosavadních poznatky o beta kyselinách chmele jak z hlediska působení v pivovarském procesu, tak z hlediska jejich bioaktivních účinků.
Název v anglickém jazyce
Hop beta acids: Properties, Significance and Utilisation
Popis výsledku anglicky
Importance and use of hop beta acids, significant component of hop resins, is based on three levels, brewer, antimicrobial and physiological. In the brewing industry low solubility in aqueous solutions and the ability of oxidation to the more soluble products is a defining characteristic of beta acids. Wide range of evidence of biological and pharmacological effects of hop bitter acids and especially the effects of beta acids was collected. Hop acids are potential sources for the treatment or preventionof many diseases, including cancer, diabetes, osteoporosis, cardiovascular diseases, inflammatory processes and metabolic disorders. Significant are antimicrobial effects of beta acids against different microorganisms, which have found use in sugar production, distilling and livestock sectors. This review summarizes the current knowledge about how hop beta acids from the viewpoint of the brewing process, and in terms of their bioactive effects.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B227" target="_blank" >QI91B227: Význam beta-kyselin chmele pro české pivo</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
96-105
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—