Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Typizace českých chmelů z pohledu obsahu prenylflavonoidů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F15%3A%230000647" target="_blank" >RIV/14864347:_____/15:#0000647 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2015/3/" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2015/3/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Typizace českých chmelů z pohledu obsahu prenylflavonoidů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prenylované flavonoidy patří mezi složky chmele s nevýznamnějšími zdravotně prospěšnými účinky a znalost jejich obsahů a dynamiky jejich úbytku během zpracování chmele patří k nezbytným předpokladům pro produkci piv se zvýše-ným obsahem těchto látek. Studie je zaměřena na dlouhodobé sledování obsahu prenylflavonoidů, alfa kyselin a jejich vzájemného poměru v celém spektru tuzemských chmelových odrůd a také změn těchto parametrů v průběhu skladování a zpracování. Bylo potvrzeno, že nově vyšlechtěné odrůdy Agnus a Vital patří mezi chmele s nejvyšším obsahem prenylflavonoidů. Zejména odrůda Vital je díky svému chemickému složení velmi vhodná pro nepivovarské využití. Na základě sledování úbytku zmíněných látek během zpracování byly navrženy šetrnější způsoby posklizňové úpravy chmele, zejména sušení, které by minimalizovaly riziko termickéa oxidativní degradace.

  • Název v anglickém jazyce

    Classification of Czech hops according to their contents of prenylflavo-noids

  • Popis výsledku anglicky

    The prenylated flavonoids are hop components with the most beneficial health effects. Information about their content and the dynamics of their decrease du-ring hops processing is necessary for the production of beer with an increased content of these substances. This study deals with the long-term monitoring of the prenylflavonoids and alpha acids contents and their ratios in the whole spectrum of domestic hop varieties as well as with changes in these parameters during storage and hop processing. It was confirmed that the newly cultivated Agnus and Vital varieties are the hops with the highest contents of prenylated flavonoids. As a result, the Vital variety is particularly useful in non-brewing ap-plications. Based on the monitoring of the decrease in the levels of these compo-nents during hop processing it was recognised that development of new gentler methods, particularly for the hop drying would be necessary.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    61

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    62-68

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus