Typizace českých chmelů z pohledu obsahu prenylflavonoidů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F15%3A%230000647" target="_blank" >RIV/14864347:_____/15:#0000647 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2015/3/" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2015/3/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Typizace českých chmelů z pohledu obsahu prenylflavonoidů
Popis výsledku v původním jazyce
Prenylované flavonoidy patří mezi složky chmele s nevýznamnějšími zdravotně prospěšnými účinky a znalost jejich obsahů a dynamiky jejich úbytku během zpracování chmele patří k nezbytným předpokladům pro produkci piv se zvýše-ným obsahem těchto látek. Studie je zaměřena na dlouhodobé sledování obsahu prenylflavonoidů, alfa kyselin a jejich vzájemného poměru v celém spektru tuzemských chmelových odrůd a také změn těchto parametrů v průběhu skladování a zpracování. Bylo potvrzeno, že nově vyšlechtěné odrůdy Agnus a Vital patří mezi chmele s nejvyšším obsahem prenylflavonoidů. Zejména odrůda Vital je díky svému chemickému složení velmi vhodná pro nepivovarské využití. Na základě sledování úbytku zmíněných látek během zpracování byly navrženy šetrnější způsoby posklizňové úpravy chmele, zejména sušení, které by minimalizovaly riziko termickéa oxidativní degradace.
Název v anglickém jazyce
Classification of Czech hops according to their contents of prenylflavo-noids
Popis výsledku anglicky
The prenylated flavonoids are hop components with the most beneficial health effects. Information about their content and the dynamics of their decrease du-ring hops processing is necessary for the production of beer with an increased content of these substances. This study deals with the long-term monitoring of the prenylflavonoids and alpha acids contents and their ratios in the whole spectrum of domestic hop varieties as well as with changes in these parameters during storage and hop processing. It was confirmed that the newly cultivated Agnus and Vital varieties are the hops with the highest contents of prenylated flavonoids. As a result, the Vital variety is particularly useful in non-brewing ap-plications. Based on the monitoring of the decrease in the levels of these compo-nents during hop processing it was recognised that development of new gentler methods, particularly for the hop drying would be necessary.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
61
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
62-68
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—