Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of Bitter Compounds in Hops – Effect of Crop Year and Hops Age

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F17%3AN0000005" target="_blank" >RIV/14864347:_____/17:N0000005 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/17:N0000044

  • Výsledek na webu

    <a href="https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201705-0002_stanoveni_horkych_latek_v_chmelu_-_vliv_rocniku_a_stari_chmele.php" target="_blank" >https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201705-0002_stanoveni_horkych_latek_v_chmelu_-_vliv_rocniku_a_stari_chmele.php</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201725" target="_blank" >10.18832/kp201725</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of Bitter Compounds in Hops – Effect of Crop Year and Hops Age

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Our study is focused on mutual comparison of four methods of determination of alpha acids in hops (EBC 7.4, EBC 7.5, ČSN and EBC 7.7) and their application in evaluation of hops stored under different conditions. Furthermore, the results of the comparison of predicted and actual alpha acid values in the long-term monitoring of harvesting of three Czech hop varieties are discussed. The largest differences were found between the EBC 7.5 (LCV) and EBC 7.7 (HPLC) methods; the fi rst method gives systematically higher results and the difference exponentially increases with the hop storage index (HIS) value. The difference in HSI in fresh hops is 10 – 15% rel. while the difference in older hops with HSI 0.6 – 0.7 is 25 – 45% rel. Pre-harvest prognosis and harvest estimate of alpha acids in the Saaz variety are in good agreement with the facts (kr = 0.93, kr = 0.95) and the same holds for the harvest estimation relation and the reality of the varieties Sládek and Premiant (kr = 0.93; 0.97).

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of Bitter Compounds in Hops – Effect of Crop Year and Hops Age

  • Popis výsledku anglicky

    Our study is focused on mutual comparison of four methods of determination of alpha acids in hops (EBC 7.4, EBC 7.5, ČSN and EBC 7.7) and their application in evaluation of hops stored under different conditions. Furthermore, the results of the comparison of predicted and actual alpha acid values in the long-term monitoring of harvesting of three Czech hop varieties are discussed. The largest differences were found between the EBC 7.5 (LCV) and EBC 7.7 (HPLC) methods; the fi rst method gives systematically higher results and the difference exponentially increases with the hop storage index (HIS) value. The difference in HSI in fresh hops is 10 – 15% rel. while the difference in older hops with HSI 0.6 – 0.7 is 25 – 45% rel. Pre-harvest prognosis and harvest estimate of alpha acids in the Saaz variety are in good agreement with the facts (kr = 0.93, kr = 0.95) and the same holds for the harvest estimation relation and the reality of the varieties Sládek and Premiant (kr = 0.93; 0.97).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    241-247

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus