Determination of Bitter Compounds in Hops – Effect of Crop Year and Hops Age
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F17%3AN0000005" target="_blank" >RIV/14864347:_____/17:N0000005 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/17:N0000044
Výsledek na webu
<a href="https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201705-0002_stanoveni_horkych_latek_v_chmelu_-_vliv_rocniku_a_stari_chmele.php" target="_blank" >https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201705-0002_stanoveni_horkych_latek_v_chmelu_-_vliv_rocniku_a_stari_chmele.php</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201725" target="_blank" >10.18832/kp201725</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of Bitter Compounds in Hops – Effect of Crop Year and Hops Age
Popis výsledku v původním jazyce
Our study is focused on mutual comparison of four methods of determination of alpha acids in hops (EBC 7.4, EBC 7.5, ČSN and EBC 7.7) and their application in evaluation of hops stored under different conditions. Furthermore, the results of the comparison of predicted and actual alpha acid values in the long-term monitoring of harvesting of three Czech hop varieties are discussed. The largest differences were found between the EBC 7.5 (LCV) and EBC 7.7 (HPLC) methods; the fi rst method gives systematically higher results and the difference exponentially increases with the hop storage index (HIS) value. The difference in HSI in fresh hops is 10 – 15% rel. while the difference in older hops with HSI 0.6 – 0.7 is 25 – 45% rel. Pre-harvest prognosis and harvest estimate of alpha acids in the Saaz variety are in good agreement with the facts (kr = 0.93, kr = 0.95) and the same holds for the harvest estimation relation and the reality of the varieties Sládek and Premiant (kr = 0.93; 0.97).
Název v anglickém jazyce
Determination of Bitter Compounds in Hops – Effect of Crop Year and Hops Age
Popis výsledku anglicky
Our study is focused on mutual comparison of four methods of determination of alpha acids in hops (EBC 7.4, EBC 7.5, ČSN and EBC 7.7) and their application in evaluation of hops stored under different conditions. Furthermore, the results of the comparison of predicted and actual alpha acid values in the long-term monitoring of harvesting of three Czech hop varieties are discussed. The largest differences were found between the EBC 7.5 (LCV) and EBC 7.7 (HPLC) methods; the fi rst method gives systematically higher results and the difference exponentially increases with the hop storage index (HIS) value. The difference in HSI in fresh hops is 10 – 15% rel. while the difference in older hops with HSI 0.6 – 0.7 is 25 – 45% rel. Pre-harvest prognosis and harvest estimate of alpha acids in the Saaz variety are in good agreement with the facts (kr = 0.93, kr = 0.95) and the same holds for the harvest estimation relation and the reality of the varieties Sládek and Premiant (kr = 0.93; 0.97).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
241-247
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—