Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Activation of membrane-located Ca2+ channels by hop beta acids and their tricyclic transformation products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F19%3AN0000001" target="_blank" >RIV/14864347:_____/19:N0000001 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618300815?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618300815?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.01.073" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2018.01.073</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Activation of membrane-located Ca2+ channels by hop beta acids and their tricyclic transformation products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Beta-bitter acids of hops (lupulones) revealed sedative and antidepressant–like effects in animal studies. Transformation of β-acids during beer brewing leads to the formation of tricyclic transformation products, which have a close structural analogy to hyperforin. The latter compound is responsible for the antidepressant activity of St. John’s wort by activation of TRPC6 cation channels in neuronal-like cells leading to Ca2+ influx. In this study, nortricyclolupones, dehydrotricyclolupones, and tricyclolupones were isolated from a wort-boiling model and their structures were elucidated by UHPLC–DAD, UHPLC–ESI−-MS/MS and 1D/2D-NMR spectroscopy. Beta-bitter acids and their transformation products induced Ca2+ influx in PC12 cells to the same extent as hyperforin. Application of a Ca2+-free environment abolished the Ca2+ elevation, indicating that the increase is mediated by influx across the plasma membrane. Thus, activation of neuronal-like Ca2+-channels by lupulones and tricyclolupones represent a novel mechanism contributing to the antidepressant activity of hops.

  • Název v anglickém jazyce

    Activation of membrane-located Ca2+ channels by hop beta acids and their tricyclic transformation products

  • Popis výsledku anglicky

    Beta-bitter acids of hops (lupulones) revealed sedative and antidepressant–like effects in animal studies. Transformation of β-acids during beer brewing leads to the formation of tricyclic transformation products, which have a close structural analogy to hyperforin. The latter compound is responsible for the antidepressant activity of St. John’s wort by activation of TRPC6 cation channels in neuronal-like cells leading to Ca2+ influx. In this study, nortricyclolupones, dehydrotricyclolupones, and tricyclolupones were isolated from a wort-boiling model and their structures were elucidated by UHPLC–DAD, UHPLC–ESI−-MS/MS and 1D/2D-NMR spectroscopy. Beta-bitter acids and their transformation products induced Ca2+ influx in PC12 cells to the same extent as hyperforin. Application of a Ca2+-free environment abolished the Ca2+ elevation, indicating that the increase is mediated by influx across the plasma membrane. Thus, activation of neuronal-like Ca2+-channels by lupulones and tricyclolupones represent a novel mechanism contributing to the antidepressant activity of hops.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    252

  • Číslo periodika v rámci svazku

    30 June 2018

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    215-227

  • Kód UT WoS článku

    000426646500027

  • EID výsledku v databázi Scopus