Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of original historical clones of hops (Humulus lupulus L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F20%3AN0000010" target="_blank" >RIV/14864347:_____/20:N0000010 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/234" target="_blank" >https://kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/234</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2019.66.382" target="_blank" >10.18832/kp2019.66.382</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of original historical clones of hops (Humulus lupulus L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to compare yield and technological parameters of Czech historical hop clones, which were grown in our current climatic conditions. The highest yields from the selected original hop clones were found in 'Úštěcký smetaňák' (1.93 t/ha), 'Dubský zeleňák' (1.80 t/ha) and 'Hřebčí chmel' (1.51 t/ha), which is probably caused by a genetic difference from Saazer hop. On the contrary, a low yield of hops was recorded in 'Mastýřovický' (0.50 t/ha). In terms of brewing parameters, the highest contents of valuable alpha acids were detected in Osvald’s clones no. 147 a/I (3.88% w/w), no. 86 (3.71% w/w) together with no. 114 (3.45% w/w), while the lowest level (1.05% w/w) was found in 'Hřebčí chmel' and 'Úštěcký smetaňák'. The highest contents of essential oils were measured in Osvald’s clone no. 147 a/I (0.77% w/w), 'Žatecká populace' (0.68% w/w) and Osvald’s clone no. 126 (0.65% w/w). Vice versa, the clones 'Mastýřovický' (0.35% w/w), 'Hřebčí chmel' (0.35% w/w) and 'Tršický' (0.31% w/w.) exhibited the lowest contents. The evaluated hops displayed a relatively balanced composition of essential oils with the exception of 'Dubský zeleňák', which has an extremely low ratio of farnesene (4.35% rel.), but also a high ratio of selinene (8.95% rel.). Osvald’s clone no. 124b and 126 is genetically identical with the variety of Fuggle. The results show that clones 'Hřebčí chmel', 'Úštěcký smetaňák' and 'Dubský zeleňák' are different from other clones.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of original historical clones of hops (Humulus lupulus L.)

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to compare yield and technological parameters of Czech historical hop clones, which were grown in our current climatic conditions. The highest yields from the selected original hop clones were found in 'Úštěcký smetaňák' (1.93 t/ha), 'Dubský zeleňák' (1.80 t/ha) and 'Hřebčí chmel' (1.51 t/ha), which is probably caused by a genetic difference from Saazer hop. On the contrary, a low yield of hops was recorded in 'Mastýřovický' (0.50 t/ha). In terms of brewing parameters, the highest contents of valuable alpha acids were detected in Osvald’s clones no. 147 a/I (3.88% w/w), no. 86 (3.71% w/w) together with no. 114 (3.45% w/w), while the lowest level (1.05% w/w) was found in 'Hřebčí chmel' and 'Úštěcký smetaňák'. The highest contents of essential oils were measured in Osvald’s clone no. 147 a/I (0.77% w/w), 'Žatecká populace' (0.68% w/w) and Osvald’s clone no. 126 (0.65% w/w). Vice versa, the clones 'Mastýřovický' (0.35% w/w), 'Hřebčí chmel' (0.35% w/w) and 'Tršický' (0.31% w/w.) exhibited the lowest contents. The evaluated hops displayed a relatively balanced composition of essential oils with the exception of 'Dubský zeleňák', which has an extremely low ratio of farnesene (4.35% rel.), but also a high ratio of selinene (8.95% rel.). Osvald’s clone no. 124b and 126 is genetically identical with the variety of Fuggle. The results show that clones 'Hřebčí chmel', 'Úštěcký smetaňák' and 'Dubský zeleňák' are different from other clones.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    2570-8619

  • e-ISSN

    2570-8619

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    382-391

  • Kód UT WoS článku

    000599765800003

  • EID výsledku v databázi Scopus