Obsah nežádoucích a cizorodých látek v českých chmelech ze sklizně 2019
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F20%3AN0000081" target="_blank" >RIV/14864347:_____/20:N0000081 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah nežádoucích a cizorodých látek v českých chmelech ze sklizně 2019
Popis výsledku v původním jazyce
KROFTA, Karel, Dagmar VOJTĚCHOVÁ a Miluše WERSCHALLOVÁ. Obsah nežádoucích a cizorodých látek v českých chmelech ze sklizně 2019. In: J. JEŽEK, ed. Seminář k agrotechnice chmele: Sborník přednášek a příspěvků ze semináře konaného 20. 2. 2020. Žatec: Chmelařský institut, 2020, s. 261–265. ISBN 978-80-86836-40-9. Příspěvek hodnotí kvalitu českých chmelů ze sklizně 2019 z hlediska nežádoucích (dusičnany) a cizorodých složek (měď, rezidua pesticidů). V obsahu dusičnanů převládají nálezy v intervalu 9 až 12 tisíc mg/kg. Pokračuje trend podstatného snížení aplikace měďnatých fungicidů, který se projevuje snížením obsahu elementární mědi v hlávkách. Většina ze souboru 43 hodnocených vzorků chmelů obsahovala méně než 100 mg/kg mědi. Výrazné omezení měďnatých fungicidů se ale na druhé straně projevilo zvýšenou aplikací neměďnatých fungicidů (azoxystrobin, mandipropamid, ametoctradin, boscalid, pyraclostrobin aj.). Monitoring výskytu reziduí pesticidů neprokázal použití přípravku, který není ve chmelnicích povolen.
Název v anglickém jazyce
Content of undesirable and foreign substances in Czech hops from the 2019 harvest
Popis výsledku anglicky
KROFTA, Karel, Dagmar VOJTĚCHOVÁ a Miluše WERSCHALLOVÁ. Obsah nežádoucích a cizorodých látek v českých chmelech ze sklizně 2019. In: J. JEŽEK, ed. Seminář k agrotechnice chmele: Sborník přednášek a příspěvků ze semináře konaného 20. 2. 2020. Žatec: Chmelařský institut, 2020, s. 261–265. ISBN 978-80-86836-40-9. Paper evaluates the quality of Czech hops from the 2019 harvest in terms of undesirable (nitrates) and foreign components (copper, pesticide residues). The nitrate content is dominated by findings in the range of 9 to 12 thousand mg / kg. The trend of a significant reduction in the application of copper fungicides continues, which is reflected in a reduction in the content of elemental copper in hops. Most of the subset of 43 hop samples evaluated contained less than 100 mg/kg of copper. However, a significant reduction in copper fungicides was reflected in the increased application of copper-free fungicides (azoxystrobin, mandipropamid, amethoctradin, boscalid, pyraclostrobin, etc.). Monitoring for the presence of pesticide residues has not shown the use of a product that is not authorized in hop gardens.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů