Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identification of colupulone and lupulone as the main contributors to the antibacterial activity of hop extracts using activity-guided fractionation and metabolome analysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F23%3AN0000003" target="_blank" >RIV/14864347:_____/23:N0000003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996923003770?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996923003770?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2023.112832" target="_blank" >10.1016/j.foodres.2023.112832</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Identification of colupulone and lupulone as the main contributors to the antibacterial activity of hop extracts using activity-guided fractionation and metabolome analysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hop is widely used in beer brewing and as a medicinal product. The present study comprehensively analyzed the main molecular determinants of the antibacterial activity of hop extracts. Minimum inhibitory concentrations (MIC) against Bacillus subtilis between 31.25 and 250 µg/mL were found in the ethanolic extracts of five hop varieties for beer brewing, but not in the tea hop sample. Activity-guided fractionation revealed the highest antibacterial activity for lupulone and adlupulone (MIC 0.98 µg/mL). Metabolome profiling and subsequent multistep statistical analysis detected 33 metabolites out of 1826 features to be associated with the antibacterial activity including humulone, adhumulone, colupulone, lupulone, and adlupulone. Xanthohumol, the three humulone- and three lupulone congeners were quantified in the hop extracts by a validated ultrahigh-performance liquid chromatography–mass spectrometry method. Considering concentrations and MICs, colupulone and lupulone were identified as major contributors to the antibacterial activity of hop extract with the highest antibacterial activity values (concentration/MIC) of 1.59 and 2.56.

  • Název v anglickém jazyce

    Identification of colupulone and lupulone as the main contributors to the antibacterial activity of hop extracts using activity-guided fractionation and metabolome analysis

  • Popis výsledku anglicky

    Hop is widely used in beer brewing and as a medicinal product. The present study comprehensively analyzed the main molecular determinants of the antibacterial activity of hop extracts. Minimum inhibitory concentrations (MIC) against Bacillus subtilis between 31.25 and 250 µg/mL were found in the ethanolic extracts of five hop varieties for beer brewing, but not in the tea hop sample. Activity-guided fractionation revealed the highest antibacterial activity for lupulone and adlupulone (MIC 0.98 µg/mL). Metabolome profiling and subsequent multistep statistical analysis detected 33 metabolites out of 1826 features to be associated with the antibacterial activity including humulone, adhumulone, colupulone, lupulone, and adlupulone. Xanthohumol, the three humulone- and three lupulone congeners were quantified in the hop extracts by a validated ultrahigh-performance liquid chromatography–mass spectrometry method. Considering concentrations and MICs, colupulone and lupulone were identified as major contributors to the antibacterial activity of hop extract with the highest antibacterial activity values (concentration/MIC) of 1.59 and 2.56.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Research International

  • ISSN

    0963-9969

  • e-ISSN

    1873-7145

  • Svazek periodika

    169

  • Číslo periodika v rámci svazku

    July

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    112832

  • Kód UT WoS článku

    000984923000001

  • EID výsledku v databázi Scopus