Vliv skladování pylu chmele při teplotě kapalného dusíku na jeho životnost a schopnost opylování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F23%3AN0000011" target="_blank" >RIV/14864347:_____/23:N0000011 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/23:10176422
Výsledek na webu
<a href="https://uroda.cz/vydana-cisla/12-2023/" target="_blank" >https://uroda.cz/vydana-cisla/12-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv skladování pylu chmele při teplotě kapalného dusíku na jeho životnost a schopnost opylování
Popis výsledku v původním jazyce
Uchování pylu v kapalném dusíku je jednou z metod dlouhodobého skladování pylu, která umožňuje zachovat jeho životaschopnost a fertilizační schopnost. Cílem této studie bylo porovnat životnost pylu chmele po uchování v kapalném dusíku s životností čerstvého pylu. Termické vlastnosti byly hodnoceny pomocí diferenční skenovací kalorimetrie (DSC). Životnost pylu byla stanovena pomocí mikroskopu a vitálního barvení s neutrální červení. Výsledky ukázaly, že uchování pylu v kapalném dusíku neovlivnilo negativně jeho životnost ani fertilizační schopnost. Z toho vyplývá, že uchování pylu chmele v kapalném dusíku je vhodnou metodou pro dlouhodobé skladování a zachování genetických zdrojů chmele.
Název v anglickém jazyce
Effect of storage of hop pollen at liquid nitrogen temperature on its longevity and pollination ability
Popis výsledku anglicky
Preservation of pollen in liquid nitrogen is one of the methods of long-term pollen storage that allows preserving its viability and fertilizing ability. The aim of this study was to compare the longevity of hop pollen after storage in liquid nitrogen with that of fresh pollen. Pollen viability was determined using a microscope and vital staining with neutral red. The results showed that the preservation of pollen in liquid nitrogen did not negatively affect its lifespan or fertilization ability. It follows that the preservation of hop pollen in liquid nitrogen is a suitable method for long-term storage and preservation of hop genetic resources.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910277" target="_blank" >QK1910277: Využití metody kryoprezervace pro zefektivnění šlechtitelského procesu hospodářsky významných zemědělských plodin a uchování lesních dřevin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda, vědecká příloha
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
71
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
29-33
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—