Proliferation and cold hardening of in vitro grown apple shoot tips
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F06%3A0R000945" target="_blank" >RIV/25271121:_____/06:0R000945 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Proliferation and cold hardening of in vitro grown apple shoot tips
Popis výsledku v původním jazyce
Shoot tips of apple cv. Rubin were successfully established in vitro. Five proliferation MS (Murashige and Skoog) media containing different concentrations of BAP (0.25, 0.5, 1, 2 mg L-1) or a combination of 1 mg /L BAP and 0.1 mg /L IBA were tested. Thehighest proliferation rate was obtained on MS medium with 1 mg/ L BAP, which produced 4.2 +/- 0.3 shoots/explant after one month of cultivation. In vitro plants of cv. Rubin were cultivated for 4 weeks at low temperature (4 degrees C) and short photoperiod (8/16-h - light/dark). The assessment of frost resistance of cold hardened and non-hardened in vitro apple plants was done by freezing tests. The lethal temperature (LT) was 13.0 degrees C for cold hardened and -6.5 degrees C for non-hardened in vitro plants. Cold hardened in vitro cultures were used for subsequent cryopreservation. Cryopreservation was made by encapsulation-dehydration vitrification method. The survival and regeneration of cv. Rubin was 78% after thawing in 40 degre
Název v anglickém jazyce
Proliferation and cold hardening of in vitro grown apple shoot tips
Popis výsledku anglicky
Shoot tips of apple cv. Rubin were successfully established in vitro. Five proliferation MS (Murashige and Skoog) media containing different concentrations of BAP (0.25, 0.5, 1, 2 mg L-1) or a combination of 1 mg /L BAP and 0.1 mg /L IBA were tested. Thehighest proliferation rate was obtained on MS medium with 1 mg/ L BAP, which produced 4.2 +/- 0.3 shoots/explant after one month of cultivation. In vitro plants of cv. Rubin were cultivated for 4 weeks at low temperature (4 degrees C) and short photoperiod (8/16-h - light/dark). The assessment of frost resistance of cold hardened and non-hardened in vitro apple plants was done by freezing tests. The lethal temperature (LT) was 13.0 degrees C for cold hardened and -6.5 degrees C for non-hardened in vitro plants. Cold hardened in vitro cultures were used for subsequent cryopreservation. Cryopreservation was made by encapsulation-dehydration vitrification method. The survival and regeneration of cv. Rubin was 78% after thawing in 40 degre
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1052" target="_blank" >QC1052: Nová metoda konzervace genetických zdrojů ovocných rostlin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Acta Horticulturae
ISBN
978-90-6605-719-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
International Society for Horticultural Science
Místo vydání
Leuven
Místo konání akce
Debrecen
Datum konání akce
12. 9. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000245292600066