Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání výsledků degustace odrůd jablek skladovaných v různých podmínkách ULO atmosféry.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F09%3A%230000099" target="_blank" >RIV/25271121:_____/09:#0000099 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání výsledků degustace odrůd jablek skladovaných v různých podmínkách ULO atmosféry.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci bylo sledováno 7 odrůd jablek (Rubín, Jarka, Šampion, Golden Delicious, Idared, Melrose a Jonagold) skladovaných v podmínkách ULO technologie (podzim 2007 - červenec 2008). Degustace odrůd a stanovení hodnot refrakce a penetrace bylo během skladování provedeno celkem osmkrát. Byla hodnocena vůně, textura dužniny, pevnost dužniny, šťavnatost, kyselost, aroma a celková chuť. V případě odrůd Jarka, Šampion, Golden Delicious a Jonagold byla při degustacích nejlépe hodnocena jablka skladovaná v atmosféře s nejnižší koncentrací O2+CO2 1+1 %, u odrůd Rubín, Idared a Melrose to byla jablka skladovaná v atmosféře s koncentrací O2+CO2 1,5+1 %. Naopak nejhorší hodnocení byla u všech sledovaných odrůd kromě Jarky a Idaredu zaznamenána u plodů skladovanýchv atmosféře s nejvyšší použitou koncentrací plynů O2+CO2 2+1,5 %. Naměřené hodnoty refrakce a penetrace u jednotlivých odrůd korespondovaly ve většině případů s úrovní kyselosti a pevnosti dužniny plodů zjištěné při degustaci.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of sensory evaluation results of apple cultivars stored in different conditions of ULO atmosphere.

  • Popis výsledku anglicky

    The quality of fruits of 7 apple cultivars (Rubín, Jarka, Šampion, Golden Delicious, Idared, Melrose and Jonagold) stored in ULO conditions (autumn 2007 - July 2008) was evaluated. Sensory evaluation, refraction and penetration measurements of observed cultivars were carried out 8 times. Flavor, flesh texture, flesh firmness, juiciness, acidity, aroma and overall taste were evaluated. Cultivars Jarka, Šampion, Golden Delicious and Jonagold obtained the best evaluation when stored in ULO atmosphere withthe lowest concentration of O2+CO2 1+1 %, while cvs. Rubín, Idared and Melrose were evaluated as the best when stored in atmosphere with concentration O2+CO2 1.5+1 %. The lowest evaluation values were found in all observed cultivars with the exception ofJarka and Idared stored in the atmosphere with the highest concentrations of O2+CO2 2+1.5 %. The measurements of refraction and penetration corresponded with acidity and flesh firmness found in cultivars by sensory evaluation in almost a

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISBN

    978-80-87030-16-5

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Počet stran knihy

    205

  • Název nakladatele

    Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.

  • Místo vydání

    Holovousy

  • Kód UT WoS kapitoly