Porovnání výsledků degustace odrůd jablek skladovaných v různých podmínkách ULO atmosféry.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F09%3A%230000099" target="_blank" >RIV/25271121:_____/09:#0000099 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání výsledků degustace odrůd jablek skladovaných v různých podmínkách ULO atmosféry.
Popis výsledku v původním jazyce
V práci bylo sledováno 7 odrůd jablek (Rubín, Jarka, Šampion, Golden Delicious, Idared, Melrose a Jonagold) skladovaných v podmínkách ULO technologie (podzim 2007 - červenec 2008). Degustace odrůd a stanovení hodnot refrakce a penetrace bylo během skladování provedeno celkem osmkrát. Byla hodnocena vůně, textura dužniny, pevnost dužniny, šťavnatost, kyselost, aroma a celková chuť. V případě odrůd Jarka, Šampion, Golden Delicious a Jonagold byla při degustacích nejlépe hodnocena jablka skladovaná v atmosféře s nejnižší koncentrací O2+CO2 1+1 %, u odrůd Rubín, Idared a Melrose to byla jablka skladovaná v atmosféře s koncentrací O2+CO2 1,5+1 %. Naopak nejhorší hodnocení byla u všech sledovaných odrůd kromě Jarky a Idaredu zaznamenána u plodů skladovanýchv atmosféře s nejvyšší použitou koncentrací plynů O2+CO2 2+1,5 %. Naměřené hodnoty refrakce a penetrace u jednotlivých odrůd korespondovaly ve většině případů s úrovní kyselosti a pevnosti dužniny plodů zjištěné při degustaci.
Název v anglickém jazyce
Comparison of sensory evaluation results of apple cultivars stored in different conditions of ULO atmosphere.
Popis výsledku anglicky
The quality of fruits of 7 apple cultivars (Rubín, Jarka, Šampion, Golden Delicious, Idared, Melrose and Jonagold) stored in ULO conditions (autumn 2007 - July 2008) was evaluated. Sensory evaluation, refraction and penetration measurements of observed cultivars were carried out 8 times. Flavor, flesh texture, flesh firmness, juiciness, acidity, aroma and overall taste were evaluated. Cultivars Jarka, Šampion, Golden Delicious and Jonagold obtained the best evaluation when stored in ULO atmosphere withthe lowest concentration of O2+CO2 1+1 %, while cvs. Rubín, Idared and Melrose were evaluated as the best when stored in atmosphere with concentration O2+CO2 1.5+1 %. The lowest evaluation values were found in all observed cultivars with the exception ofJarka and Idared stored in the atmosphere with the highest concentrations of O2+CO2 2+1.5 %. The measurements of refraction and penetration corresponded with acidity and flesh firmness found in cultivars by sensory evaluation in almost a
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Vědecké práce ovocnářské
ISBN
978-80-87030-16-5
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
—
Počet stran knihy
205
Název nakladatele
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.
Místo vydání
Holovousy
Kód UT WoS kapitoly
—