Senzorické hodnocení plodů odrůdy ´Lucasova´ skladovaných společně s jablky v ULO atmosféře
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F11%3A%230000164" target="_blank" >RIV/25271121:_____/11:#0000164 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cabdirect.org/abstracts/20123084670.html" target="_blank" >http://www.cabdirect.org/abstracts/20123084670.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorické hodnocení plodů odrůdy ´Lucasova´ skladovaných společně s jablky v ULO atmosféře
Popis výsledku v původním jazyce
Plody odrůdy ´Lucasova´ spolu s jablky odrůd ´Šampion´, ´Jarka´, ´Golden Delicious´ a ´Gloster´ byly skladovány v šesti odlišných podmínkách ULO (ultra low oxygen) atmosfér. Skladovací teplota byla udržována v rozmezí 1 až 1,5 ?C. Senzorické hodnocení bylo provedeno šestkrát (dvě hodnocení v únoru, dubnu a červnu). Znaky vůně, textura dužniny, pevnost dužniny, šťavnatost, kyselost, aroma a celková chuť byly hodnoceny na základě devítibodových deskriptorů. Nejvíce bodů při senzorickém hodnocení získaly plody skladované v atmosférách s koncentrací 2 % O2 a 1% CO2 respektive 1 % O2 a 2 % CO2. Snížení obsahu plynů pod 1 % nepřineslo lepší výsledky senzorického hodnocení plodů. U sledovaných koncentrací plynů vykazovaly plody odrůd jablek standardní kvalitusenzorického hodnocení jako při samostatném skladování v ULO.
Název v anglickém jazyce
Sensory evaluation of pear cultivar ´Lucasova´ stored with apples in ULO atmosphere
Popis výsledku anglicky
Pear cultivar ´Lucasova´ and apple cultivars ´Šampion´, ´Jarka´, ´Golden Delicious´ and ´Gloster´ were stored in six different conditions of ULO atmospheres. Storage temperature was maintained from 1 to 1,5 ?C. Sensory evaluation was carried out 6 times(2 evaluations in February, April and June). The sensory parameters (flavour, flesh texture, flesh firmness, juiciness, acidity, aroma and overall taste) were evaluated according to 9 point evaluation scale. The results showed the best quality of pears stored in ULO atmosphere with the concentration of 2 % O2 and 1 % CO2, alternatively 1 % O2 and 2 % CO2. Contents of O2 and CO2 lower than 1 % did not improve the sensory parameters of evaluated fruits. The fruits of apple varieties showed a standard quality of sensory evaluation with recommended concentrations of gases as in separate storage in ULO.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
—
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
29-33
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—