Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorické hodnocení plodů odrůdy ´Lucasova´ skladovaných společně s jablky v ULO atmosféře

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F11%3A%230000164" target="_blank" >RIV/25271121:_____/11:#0000164 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.cabdirect.org/abstracts/20123084670.html" target="_blank" >http://www.cabdirect.org/abstracts/20123084670.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorické hodnocení plodů odrůdy ´Lucasova´ skladovaných společně s jablky v ULO atmosféře

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Plody odrůdy ´Lucasova´ spolu s jablky odrůd ´Šampion´, ´Jarka´, ´Golden Delicious´ a ´Gloster´ byly skladovány v šesti odlišných podmínkách ULO (ultra low oxygen) atmosfér. Skladovací teplota byla udržována v rozmezí 1 až 1,5 ?C. Senzorické hodnocení bylo provedeno šestkrát (dvě hodnocení v únoru, dubnu a červnu). Znaky vůně, textura dužniny, pevnost dužniny, šťavnatost, kyselost, aroma a celková chuť byly hodnoceny na základě devítibodových deskriptorů. Nejvíce bodů při senzorickém hodnocení získaly plody skladované v atmosférách s koncentrací 2 % O2 a 1% CO2 respektive 1 % O2 a 2 % CO2. Snížení obsahu plynů pod 1 % nepřineslo lepší výsledky senzorického hodnocení plodů. U sledovaných koncentrací plynů vykazovaly plody odrůd jablek standardní kvalitusenzorického hodnocení jako při samostatném skladování v ULO.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory evaluation of pear cultivar ´Lucasova´ stored with apples in ULO atmosphere

  • Popis výsledku anglicky

    Pear cultivar ´Lucasova´ and apple cultivars ´Šampion´, ´Jarka´, ´Golden Delicious´ and ´Gloster´ were stored in six different conditions of ULO atmospheres. Storage temperature was maintained from 1 to 1,5 ?C. Sensory evaluation was carried out 6 times(2 evaluations in February, April and June). The sensory parameters (flavour, flesh texture, flesh firmness, juiciness, acidity, aroma and overall taste) were evaluated according to 9 point evaluation scale. The results showed the best quality of pears stored in ULO atmosphere with the concentration of 2 % O2 and 1 % CO2, alternatively 1 % O2 and 2 % CO2. Contents of O2 and CO2 lower than 1 % did not improve the sensory parameters of evaluated fruits. The fruits of apple varieties showed a standard quality of sensory evaluation with recommended concentrations of gases as in separate storage in ULO.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    29-33

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus