Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení pevnosti dužniny přístrojem FTA u jablek a hrušek skladovaných v ULO

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F13%3A%230000486" target="_blank" >RIV/25271121:_____/13:#0000486 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení pevnosti dužniny přístrojem FTA u jablek a hrušek skladovaných v ULO

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo porovnat pevnost dužniny u plodů skladovaných odrůd jabloně a hrušně v řízených atmosférách ULO na základě měření hodnot penetrace přístrojem FTA a zjistit u odrůd procentické snížení pevnosti dužniny mezi měřeními v březnu a květnu. Dopokusu byly zařazeny 4 odrůdy jabloně (´Gala´, ´Jonagored´, ´Rajka´, ´Rubinola´) a 4 odrůdy hrušně (´Bohemica´, ´Dita´, ´Erika´, ´Lucasova´), které byly skladovány ve třech ULO atmosférách s rozdílnými koncentracemi O2 a CO2 (1 + 1 %; 2 + 2 % a 1 + 3 %)a teplotě 1 až 1,5 °C. Měření penetrace plodů přístrojem FTA (Fruit Texture Analyzer) bylo provedeno ve dvou termínech (březen, květen). Vyhodnocením byly zjištěny lepší výsledky při skladování jablek v atmosféře 1 % O2 + 1 % CO2 (´Gala´, ´Rubinola´ a ´Jonagored´) a 1 % O2 + 3 % CO2 (´Rajka´) oproti atmosféře 2 % O2 + 2 % CO2. Nejnižší pokles pevnosti dužniny od měření v březnu do měření v květnu byl zjištěn u odrůdy ´Rubinola´ v atmosférách 1 % O2 + 1 % CO2 a 1 % O2 + 3 % CO2, nejvyšší

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of flesh firmness using FTA device in apples and pears stored in ULO

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to compare the flesh firmness of fruits of apple and pear cultivars stored in different ULO atmospheres, based on measuring the penetration on FTA instrument, and find the percentage decrease in flesh firmness of cultivars between the measurements in March and May. The experiment included 4 apple cultivars (´Gala´, ´Jonagored´, ´Rajka´, ´Rubinola´) and 4 pear cultivars (´Bohemica´, ´Dita´, ´Erika´, ´Alexander Lucas´) stored in three ULO atmospheres with different concentrationsof O2 and CO2 (1 + 1 %; 2 + 2 %; 1 + 3 %) and a temperature of 1 °C. The penetration measurements were carried out on FTA (Fruit Texture Analyzer) device in March and May. The evaluation showed the most suitable atmosphere 1 % O2 + 1 % CO2 for apple cultivars ´Gala´, ´Rubinola´ and ´Jonagored´, and 1 % O2 + 3 % CO2 for apple cultivar ´Rajka´ compared with less suitable atmosphere 2 % O2 + 2 % CO2. The lowest decrease of flesh firmness from March to May measurement was found in cultivar

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    23

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    109-115

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus