Hodnocení pevnosti dužniny přístrojem FTA u jablek a hrušek skladovaných v ULO
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F13%3A%230000486" target="_blank" >RIV/25271121:_____/13:#0000486 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení pevnosti dužniny přístrojem FTA u jablek a hrušek skladovaných v ULO
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo porovnat pevnost dužniny u plodů skladovaných odrůd jabloně a hrušně v řízených atmosférách ULO na základě měření hodnot penetrace přístrojem FTA a zjistit u odrůd procentické snížení pevnosti dužniny mezi měřeními v březnu a květnu. Dopokusu byly zařazeny 4 odrůdy jabloně (´Gala´, ´Jonagored´, ´Rajka´, ´Rubinola´) a 4 odrůdy hrušně (´Bohemica´, ´Dita´, ´Erika´, ´Lucasova´), které byly skladovány ve třech ULO atmosférách s rozdílnými koncentracemi O2 a CO2 (1 + 1 %; 2 + 2 % a 1 + 3 %)a teplotě 1 až 1,5 °C. Měření penetrace plodů přístrojem FTA (Fruit Texture Analyzer) bylo provedeno ve dvou termínech (březen, květen). Vyhodnocením byly zjištěny lepší výsledky při skladování jablek v atmosféře 1 % O2 + 1 % CO2 (´Gala´, ´Rubinola´ a ´Jonagored´) a 1 % O2 + 3 % CO2 (´Rajka´) oproti atmosféře 2 % O2 + 2 % CO2. Nejnižší pokles pevnosti dužniny od měření v březnu do měření v květnu byl zjištěn u odrůdy ´Rubinola´ v atmosférách 1 % O2 + 1 % CO2 a 1 % O2 + 3 % CO2, nejvyšší
Název v anglickém jazyce
Evaluation of flesh firmness using FTA device in apples and pears stored in ULO
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to compare the flesh firmness of fruits of apple and pear cultivars stored in different ULO atmospheres, based on measuring the penetration on FTA instrument, and find the percentage decrease in flesh firmness of cultivars between the measurements in March and May. The experiment included 4 apple cultivars (´Gala´, ´Jonagored´, ´Rajka´, ´Rubinola´) and 4 pear cultivars (´Bohemica´, ´Dita´, ´Erika´, ´Alexander Lucas´) stored in three ULO atmospheres with different concentrationsof O2 and CO2 (1 + 1 %; 2 + 2 %; 1 + 3 %) and a temperature of 1 °C. The penetration measurements were carried out on FTA (Fruit Texture Analyzer) device in March and May. The evaluation showed the most suitable atmosphere 1 % O2 + 1 % CO2 for apple cultivars ´Gala´, ´Rubinola´ and ´Jonagored´, and 1 % O2 + 3 % CO2 for apple cultivar ´Rajka´ compared with less suitable atmosphere 2 % O2 + 2 % CO2. The lowest decrease of flesh firmness from March to May measurement was found in cultivar
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
23
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
109-115
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—