Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny kvalitativních parametrů během skladování jablek v ULO atmosféře

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F13%3A%230000442" target="_blank" >RIV/25271121:_____/13:#0000442 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny kvalitativních parametrů během skladování jablek v ULO atmosféře

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem tohoto experimentu bylo sledování změn kvalitativních parametrů u vybraných odrůd jablek ´Meteor´, ´Golden Delicious´, ´Idared´ a ´Rubinola´ skladovaných v podmínkách ULO (ultra low oxygen). Sledována byla celková výše hmotnostních ztrát způsobených dýcháním a výparem plodů za celé období skladování říjen až červen, dále hodnota refraktometrické sušiny a penetrace plodů. Byly zjištěny významné rozdíly ve výši hmotnostních ztrát u všech sledovaných odrůd přibližně v rozmezí 2,0 až 3,7 %. Nejnižší úbytek hmotnosti během skladování byl zjištěn u odrůd ´Idared´ a ´Meteor´, naopak nevyšší u odrůd ´Rubinola´ a ´Golden Delicious´. Hodnoty refraktometrické sušiny mírně rostly během skladování u všech sledovaných odrůd, pouze u odrůdy ´Rubinola´ mírně klesaly. Hodnocené odrůdy se také lišily v pevnosti dužniny. Nejvyšší pevností se vyznačovala odrůda ´Idared´, za níž následovaly ´Meteor´, ´Rubinola´ a ´Golden Delicious´.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality parameters changes during ULO storage of apples

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of this experiment was the observation of weight losses changes in selected apple cultivars ´Meteor´, ´Golden Delicious´, ´Idared´ and ´Rubinola´ stored in ULO conditions (ultra low oxygen). Total weight losses caused by fruit respiration and evaporation during storage period from October to June, measurements of soluable solids and penetration (flesh firmness) were observed. Differences in weight losses were found among all cultivars and ranged from 2.0 to 3.7 %. The lowest weight lossesduring the storage period were found in cultivars ´Idared´ and ´Meteor´, the highest in cultivars ´Rubinola´ and ´Golden Delicious´. Values of soluable solids measurements slightly increased during storage in all observed cultivars except of ´Rubinola´,where the values slightly decreased. Evaluated cultivars differed also in flesh firmness. The highest flesh firmness was found in cultivar ´Idared´, followed by ´Meteor´, ´Rubinola´ and ´Golden Delicious´.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    23

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    117-120

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus