Změny kvalitativních parametrů během skladování jablek v ULO atmosféře
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F13%3A%230000442" target="_blank" >RIV/25271121:_____/13:#0000442 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny kvalitativních parametrů během skladování jablek v ULO atmosféře
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto experimentu bylo sledování změn kvalitativních parametrů u vybraných odrůd jablek ´Meteor´, ´Golden Delicious´, ´Idared´ a ´Rubinola´ skladovaných v podmínkách ULO (ultra low oxygen). Sledována byla celková výše hmotnostních ztrát způsobených dýcháním a výparem plodů za celé období skladování říjen až červen, dále hodnota refraktometrické sušiny a penetrace plodů. Byly zjištěny významné rozdíly ve výši hmotnostních ztrát u všech sledovaných odrůd přibližně v rozmezí 2,0 až 3,7 %. Nejnižší úbytek hmotnosti během skladování byl zjištěn u odrůd ´Idared´ a ´Meteor´, naopak nevyšší u odrůd ´Rubinola´ a ´Golden Delicious´. Hodnoty refraktometrické sušiny mírně rostly během skladování u všech sledovaných odrůd, pouze u odrůdy ´Rubinola´ mírně klesaly. Hodnocené odrůdy se také lišily v pevnosti dužniny. Nejvyšší pevností se vyznačovala odrůda ´Idared´, za níž následovaly ´Meteor´, ´Rubinola´ a ´Golden Delicious´.
Název v anglickém jazyce
Quality parameters changes during ULO storage of apples
Popis výsledku anglicky
The objective of this experiment was the observation of weight losses changes in selected apple cultivars ´Meteor´, ´Golden Delicious´, ´Idared´ and ´Rubinola´ stored in ULO conditions (ultra low oxygen). Total weight losses caused by fruit respiration and evaporation during storage period from October to June, measurements of soluable solids and penetration (flesh firmness) were observed. Differences in weight losses were found among all cultivars and ranged from 2.0 to 3.7 %. The lowest weight lossesduring the storage period were found in cultivars ´Idared´ and ´Meteor´, the highest in cultivars ´Rubinola´ and ´Golden Delicious´. Values of soluable solids measurements slightly increased during storage in all observed cultivars except of ´Rubinola´,where the values slightly decreased. Evaluated cultivars differed also in flesh firmness. The highest flesh firmness was found in cultivar ´Idared´, followed by ´Meteor´, ´Rubinola´ and ´Golden Delicious´.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
23
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
117-120
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—