Srovnání odrůd jablek podle produkce etylenu a fyzikálně chemických změn při chladírenském skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00132940" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00132940 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
A comparison of apple cultivars regarding ethylene production and physico-chemical changes during cold storage
Popis výsledku v původním jazyce
Measurements of titratable acidity, soluble solids, firmness, ethylene production and weight 10ss were made for five apple cultivars held in cold storage for 100 days. Carbosieve G in the traps of the enrichment column, which has only a moderate affinityfor light hydrocarbons, was found to meet the requirements fur the optimal thermal desorption of ethylene (130°C for 2 minutes) from the enrichment column to the analytical column. ANOVA showed significant differences in all these five parameters between the five cultivars Golden Delicious Reinders, Resista, Topaz, Meteor and Rubinstep, and also in the course of storage. In all cases, the changes in titratable acids measured during storage were especially significant, but the observed changes in sugarlevels, as measured by refractometry, were too variable to be useful in this context. High rates of ethylene production impacted probably only indirectly on the los s of firmness and the other parameters which were measured. Discriminant
Název v anglickém jazyce
A comparison of apple cultivars regarding ethylene production and physico-chemical changes during cold storage
Popis výsledku anglicky
Measurements of titratable acidity, soluble solids, firmness, ethylene production and weight 10ss were made for five apple cultivars held in cold storage for 100 days. Carbosieve G in the traps of the enrichment column, which has only a moderate affinityfor light hydrocarbons, was found to meet the requirements fur the optimal thermal desorption of ethylene (130°C for 2 minutes) from the enrichment column to the analytical column. ANOVA showed significant differences in all these five parameters between the five cultivars Golden Delicious Reinders, Resista, Topaz, Meteor and Rubinstep, and also in the course of storage. In all cases, the changes in titratable acids measured during storage were especially significant, but the observed changes in sugarlevels, as measured by refractometry, were too variable to be useful in this context. High rates of ethylene production impacted probably only indirectly on the los s of firmness and the other parameters which were measured. Discriminant
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4116" target="_blank" >QF4116: Tvorba skladovatelných odrůd jablek s odolností proti skládkovým chorobám</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Horticultural Science
ISSN
0862-867X
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—