Dozrávání hrušek Pyrus pyrifolia Nakai a Pyrus communis L. v období zrání na stromě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F14%3A00217023" target="_blank" >RIV/62156489:43510/14:00217023 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dozrávání hrušek Pyrus pyrifolia Nakai a Pyrus communis L. v období zrání na stromě
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita a potenciál zrání hrušek je úzce spjat se sklizňovou zralostí plodů. Stupeň zralosti v době sklizně, má přímý vliv na dobu, po kterou mohou být plody uloženy bez významnější ztráty kvality. Plody ze tří asijských odrůd hrušek (Pyrus pyrifolia Nakai) 'Pung Su', 'Hosui' a 'Chojuro' a tři evropských odrůd hrušek (Pyrus communis L.) odrůd 'Conference', 'Boscova lahvice', 'Pařížanka' byly sklízeny v průběhu zrání v pěti postupných týdenních odběrech. Změny v pevnosti, celková rozpustná sušina, titrační kyselost, škrobový test byly hodnoceny pro určení optimálního termínu sklizně. Z těchto parametrů byl vypočten index zralosti podle Streifa: 'Hosui' 0,46; 'Chojuro' a 'Pung Su '0,7, 'Pařížanka' 0,77; 'Conference' 0,89 a 'Boscova lahvice' 0,97. Nebyl zjištěn statisticky průkazný vliv termínu sklizně na pevnost dužniny a titrační kyselost u jednotlivých odrůd hrušek. Vyšší tempo růstu celkové rozpustné sušiny bylo spojeno s menším poklesem obsahu veškerých kyselin a pevnosti.
Název v anglickém jazyce
Ripening of pear fruits Pyrus pyrifolia Nakai and Pyrus communis L. during ripening on the tree
Popis výsledku anglicky
Quality and ripening potential of pears is closely related to harvest maturity of the fruit. The degree of maturity at harvest has a direct effect on the period for which fruit can be stored without losing quality. Fruits from three Asian pear cultivars(Pyrus pyrifolia Nakai) 'Pung Su', Hosui', 'Chojuro' and three European pear fruit cultivars (Pyrus communis L.) 'Conference', 'Boscova lahvice', 'Pařížanka' were harvested during maturation at five weekly intervals. Changes in firmness, soluble solids concentration (SSC), titratable acidity (TA), starch index were evaluated to determine the optimum harvest date. From these parameters a single maturity index according to Streif was calculated: 'Hosui' 0,46; 'Chojuro' and 'Pung Su'0,7; 'Pařížanka' 0,77;'Conference' 0,89 and 'Boscova lahvice' 0,97. There was no statistically significant differences in flesh firmness and titratable acidity between harvest dates for the individual pear cultivars. A higher rate of change in SSC was associat
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
ISBN
978-80-7375-944-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
281-288
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
5. 3. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—