Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dozrávání hrušek Pyrus pyrifolia Nakai a Pyrus communis L. v období zrání na stromě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F14%3A00217023" target="_blank" >RIV/62156489:43510/14:00217023 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dozrávání hrušek Pyrus pyrifolia Nakai a Pyrus communis L. v období zrání na stromě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita a potenciál zrání hrušek je úzce spjat se sklizňovou zralostí plodů. Stupeň zralosti v době sklizně, má přímý vliv na dobu, po kterou mohou být plody uloženy bez významnější ztráty kvality. Plody ze tří asijských odrůd hrušek (Pyrus pyrifolia Nakai) 'Pung Su', 'Hosui' a 'Chojuro' a tři evropských odrůd hrušek (Pyrus communis L.) odrůd 'Conference', 'Boscova lahvice', 'Pařížanka' byly sklízeny v průběhu zrání v pěti postupných týdenních odběrech. Změny v pevnosti, celková rozpustná sušina, titrační kyselost, škrobový test byly hodnoceny pro určení optimálního termínu sklizně. Z těchto parametrů byl vypočten index zralosti podle Streifa: 'Hosui' 0,46; 'Chojuro' a 'Pung Su '0,7, 'Pařížanka' 0,77; 'Conference' 0,89 a 'Boscova lahvice' 0,97. Nebyl zjištěn statisticky průkazný vliv termínu sklizně na pevnost dužniny a titrační kyselost u jednotlivých odrůd hrušek. Vyšší tempo růstu celkové rozpustné sušiny bylo spojeno s menším poklesem obsahu veškerých kyselin a pevnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Ripening of pear fruits Pyrus pyrifolia Nakai and Pyrus communis L. during ripening on the tree

  • Popis výsledku anglicky

    Quality and ripening potential of pears is closely related to harvest maturity of the fruit. The degree of maturity at harvest has a direct effect on the period for which fruit can be stored without losing quality. Fruits from three Asian pear cultivars(Pyrus pyrifolia Nakai) 'Pung Su', Hosui', 'Chojuro' and three European pear fruit cultivars (Pyrus communis L.) 'Conference', 'Boscova lahvice', 'Pařížanka' were harvested during maturation at five weekly intervals. Changes in firmness, soluble solids concentration (SSC), titratable acidity (TA), starch index were evaluated to determine the optimum harvest date. From these parameters a single maturity index according to Streif was calculated: 'Hosui' 0,46; 'Chojuro' and 'Pung Su'0,7; 'Pařížanka' 0,77;'Conference' 0,89 and 'Boscova lahvice' 0,97. There was no statistically significant differences in flesh firmness and titratable acidity between harvest dates for the individual pear cultivars. A higher rate of change in SSC was associat

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014

  • ISBN

    978-80-7375-944-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    281-288

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    5. 3. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku