Program určování optimalizace sklizňové zralosti peckovin z hlediska uplatnění na trhu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000711" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000711 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Program určování optimalizace sklizňové zralosti peckovin z hlediska uplatnění na trhu
Popis výsledku v původním jazyce
Jsou zde souhrně publikované informace o problematice indikátorů zralosti peckovin mezi roky 1934 a 2014. Jsou zde zmíněny výhody a nevýhody jednotlivých indikátorů zralosti. Určení termínu sklizně hraje klíčovou roli v konzumních řetězcích. Zralost plodů při sklizni určuje kvalitu plodů, potenciální „shelf-life“ a akceptaci konzumentů. Navzdory tomu, že senzorické vlastnosti se zlepšují s postupným dozráváním, tak jsou plody často sklízeny v příliš raném stádiu z důvodu zvýšení manipulační kvality. Nedozrálé plody nedisponují plnou vůní a nikdy nedosáhnou velmi dobrých chuťových vlastností. Za indikátory zralosti peckovin jsou považovány barva slupky, velikost, tvar, obsah pevných rozpustných látek, pevnost plodu, obsah kyselin, obsah chlorofylu a výskyt specifických aromatických sloučenin. Exponenciální růst produkce etylenu je charakteristická fyziologická změna peckovin v průběhu zrání a etylen je považován za hlavní regulátor v procesech zrání. Variabilita mezi jednotlivými odrůdami je rozsáhlá, a proto specifické parametry musí být definovány pro každou odrůdu. Chuť ovoce a hlavní kvalitativní rysy plodů záleží zejména na stádiu zralosti při sklizni. Zralé a chutné ovoce může zlepšit vnímání ovoce mezi konzumenty.
Název v anglickém jazyce
Programme of determining the optimal harvest ripen time of stonefruit in terms of market use
Popis výsledku anglicky
Published information on stone fruit maturity indicators between 1934 and 2014 is reviewed. The advantages and disadvantages of different maturity indexes are discussed. Identification of harvest date plays a key role in the agrofood chain. Maturity at harvest determines the quality, potential shelf-life and consumer acceptance of fruit. Although sensory properties improve with ripening, fruits are nevertheles often picked at an early stage to enhance handling quality. Immature fruit does not possess full flavour and aroma and will never reach an excellent eating quality. Skin colour, size, shape, soluble solids content, fruit firmness, titratable acidity, chlorophyll content and the occurrence of specific volatile compounds are considered to be maturity indices for stone fruit. An exponential increase of etylene production is characteristic of physiological changes of stone fruits during ripening and etylene is considered to have a major regulatory role in the ripening proces and in the post-harvest life. Variability among cultivars is large, specific maturity parameters need to be defined for each cultivar. The taste of fruit, the main fruit quality atttribute, mainly depends on the maturity stage at picking. Ripe and tasty fruit may increase perception by consumers.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů