Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Program určování optimalizace sklizňové zralosti peckovin z hlediska uplatnění na trhu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000711" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000711 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Program určování optimalizace sklizňové zralosti peckovin z hlediska uplatnění na trhu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jsou zde souhrně publikované informace o problematice indikátorů zralosti peckovin mezi roky 1934 a 2014. Jsou zde zmíněny výhody a nevýhody jednotlivých indikátorů zralosti. Určení termínu sklizně hraje klíčovou roli v konzumních řetězcích. Zralost plodů při sklizni určuje kvalitu plodů, potenciální „shelf-life“ a akceptaci konzumentů. Navzdory tomu, že senzorické vlastnosti se zlepšují s postupným dozráváním, tak jsou plody často sklízeny v příliš raném stádiu z důvodu zvýšení manipulační kvality. Nedozrálé plody nedisponují plnou vůní a nikdy nedosáhnou velmi dobrých chuťových vlastností. Za indikátory zralosti peckovin jsou považovány barva slupky, velikost, tvar, obsah pevných rozpustných látek, pevnost plodu, obsah kyselin, obsah chlorofylu a výskyt specifických aromatických sloučenin. Exponenciální růst produkce etylenu je charakteristická fyziologická změna peckovin v průběhu zrání a etylen je považován za hlavní regulátor v procesech zrání. Variabilita mezi jednotlivými odrůdami je rozsáhlá, a proto specifické parametry musí být definovány pro každou odrůdu. Chuť ovoce a hlavní kvalitativní rysy plodů záleží zejména na stádiu zralosti při sklizni. Zralé a chutné ovoce může zlepšit vnímání ovoce mezi konzumenty.

  • Název v anglickém jazyce

    Programme of determining the optimal harvest ripen time of stonefruit in terms of market use

  • Popis výsledku anglicky

    Published information on stone fruit maturity indicators between 1934 and 2014 is reviewed. The advantages and disadvantages of different maturity indexes are discussed. Identification of harvest date plays a key role in the agrofood chain. Maturity at harvest determines the quality, potential shelf-life and consumer acceptance of fruit. Although sensory properties improve with ripening, fruits are nevertheles often picked at an early stage to enhance handling quality. Immature fruit does not possess full flavour and aroma and will never reach an excellent eating quality. Skin colour, size, shape, soluble solids content, fruit firmness, titratable acidity, chlorophyll content and the occurrence of specific volatile compounds are considered to be maturity indices for stone fruit. An exponential increase of etylene production is characteristic of physiological changes of stone fruits during ripening and etylene is considered to have a major regulatory role in the ripening proces and in the post-harvest life. Variability among cultivars is large, specific maturity parameters need to be defined for each cultivar. The taste of fruit, the main fruit quality atttribute, mainly depends on the maturity stage at picking. Ripe and tasty fruit may increase perception by consumers.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    O - Projekt operacniho programu

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů