Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of ripening on the ethylene and carbon dioxide production during storage of plum fruits

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F12%3A00194308" target="_blank" >RIV/62156489:43510/12:00194308 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of ripening on the ethylene and carbon dioxide production during storage of plum fruits

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The fruits of 13 plum cultivars were analysed at two different stages of maturity: first when they were ready for picking according to conventional commercial criteria, and again after seven days of maturation at 20 °C in a normal oxygen atmosphere during shelf life. Firmness, soluble solids concentration (SSC), respiration rate and the production of ethylene were measured. In the period of over-ripening SSC increased, and no differences were found in relation to the cultivar. The fruits in this periodwere physiologically in a phase of reduced intensity of respiration, while production of ethylene increased and was associated with the earliness of the cultivar. Cultivars with a short vegetation period produce more ethylene while late-maturing cultivars have a low potential for ethylene production. Based on post-harvest changes in the tested quality factors, the late-ripening plum cultivars (cv.) 'Jojo', 'Topend', 'President', 'Tophit' and 'Elena' have higher storage potential. Changes

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of ripening on the ethylene and carbon dioxide production during storage of plum fruits

  • Popis výsledku anglicky

    The fruits of 13 plum cultivars were analysed at two different stages of maturity: first when they were ready for picking according to conventional commercial criteria, and again after seven days of maturation at 20 °C in a normal oxygen atmosphere during shelf life. Firmness, soluble solids concentration (SSC), respiration rate and the production of ethylene were measured. In the period of over-ripening SSC increased, and no differences were found in relation to the cultivar. The fruits in this periodwere physiologically in a phase of reduced intensity of respiration, while production of ethylene increased and was associated with the earliness of the cultivar. Cultivars with a short vegetation period produce more ethylene while late-maturing cultivars have a low potential for ethylene production. Based on post-harvest changes in the tested quality factors, the late-ripening plum cultivars (cv.) 'Jojo', 'Topend', 'President', 'Tophit' and 'Elena' have higher storage potential. Changes

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81235" target="_blank" >QH81235: Vybrané problémy pěstitelských systémů slivoní, rozšířené o skladování plodů.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    60

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    133-140

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus