Program určování optimální sklizňové zralosti slivoní na základě detekce obsahu etylenu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000710" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000710 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vsuo.cz/common/cms_files/PROGRAM_URCOVANI_OPTIMALNI_SKLIZNOVE_ZRALOSTI_SLIVONI_NA_ZAKLADE_DETEKCE_OB.pdf" target="_blank" >http://www.vsuo.cz/common/cms_files/PROGRAM_URCOVANI_OPTIMALNI_SKLIZNOVE_ZRALOSTI_SLIVONI_NA_ZAKLADE_DETEKCE_OB.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Program určování optimální sklizňové zralosti slivoní na základě detekce obsahu etylenu
Popis výsledku v původním jazyce
Tento program je určen především pro pěstitele, kteří pěstují slivoně pro tržní účely a chtějí stanovit přesnou sklizňovou zralost tohoto ovocného druhu, pro skladovatele ovoce a pro využití optimálních zralostních parametrů pro dlouhodobé skladování. Program je zaměřen na stanovení optimální sklizňové zralosti na základě produkce etylenu jako indikátoru zralosti a na výběr vhodných odrůd slivoní pro dlouhodobé skladování. Získané poznatky o produkci etylenu v procesu zrání ovoce přispějí k přesnému stanovení optimální sklizňové zralosti a určení přesného termínu sklizně s ohledem na dlouhodobé skladování plodů. Cílem tohoto programu bylo zjištění souvislostí mezi produkcí etylenu a dozráváním plodů slivoní. Bylo hodnoceno celkem 10 odrůd slivoní (´Amátka´, ´Čačanská najbolja´, ´Elena´, ´Hanita´, ´Presenta´, ´President´, ´Stáňa´, ´Stanley´, ´Tophit´, ´Valjevka´), jejich produkce etylenu jako produktu zrání plodů a následná detekce množství etylenu na plynovém chromatografu. Naměřené hodnoty etylenu vypovídaly o odrůdových rozdílech a různých možnostech následného využití. Určení přesného termínu sklizně na základě detekce etylenu umožní pěstitelům sklízet plody ve správnou dobu a skladovatelům naskladnit ovoce v optimálním stupni zralosti.
Název v anglickém jazyce
Program of determining the optimal harvest maturity plums by detecting the content of ethylene
Popis výsledku anglicky
This program is designed primarily for growers who grow plums for market purposes and want to determine the exact ripeness of the harvested fruits, for the storekeepers of the stonefruit and for utilization of optimal inner fruit parameters for long-term storage. The program is aimed at determining of the optimal harvest maturity based on ethylene production as an indicator of maturity and a selection of plum varieties suitable for long term storage. Knowledge about the production of ethylene in the ripening process of fruit will help to accurately determine the optimal harvest maturity and determination of the exact date of harvest fruit with regard to long-term storage of fruits. The aim of this program was to determine the relationships between the production of ethylene and ripening of plum fruits. It was evaluated 10 varieties of plum (´Amátka´, ´Čačanská najbolja´, ´Elena´, ´Hanita´, ´Presenta´, ´Prezident´, ´Stáňa´, ´Stanley´, ´Tophit´, ´Valjevka´, their ethylene production as the product of ripening and subsequent detection of the amount of ethylene on gas chromatograph. The measured values of ethylene indicated the varietal differences and about different possibilities of next processing applications. Determining the exact date of harvest based on the detection of ethylene enable growers harvest the fruits at the correct time and warehousekeepers keep store fruits at the optimum degree of maturity.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů