Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Odezva plodů švestek na podmínky skladování na vzduchu a v řízené atmosféře

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F19%3A43916321" target="_blank" >RIV/62156489:43510/19:43916321 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://agriprint.cz/produkt/vinar-sadar/" target="_blank" >https://agriprint.cz/produkt/vinar-sadar/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Odezva plodů švestek na podmínky skladování na vzduchu a v řízené atmosféře

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Švestky s optimální době zralosti mají produkci etylenu u všech zkoušených odrůd v rozsahu od 0,5 do 1,0 ul/kg.h. Po sklizni při teplotě 20oC po dobu 7 dnů jsou plody vystaveny optimální podmínkám pro tvorbu etylenu. Za stejnou dobu etylen podporuje měknutí plodu. Rychlé zchlazení švestek na teplotu 0oC je možné dosáhnou v chladírenské komoře s chladícím výkonem 20kW. Podobné potlačení produkce etylenu je účinnější v řízené atmosféře .Po 10.,20., až 40.dnu skladování v obou chladírenských technologiích a přenesení plodu do teploty 20oC se vyvolá rychlá produkce etylenu, která je spojena s následným měknutí pletiva plodu.

  • Název v anglickém jazyce

    Response of plum fruit to the air and controlled storage conditions

  • Popis výsledku anglicky

    Plums at optimal ripening time have production of ethylene in range from 0.5 to 1.0 µl / kg.h for all tested cultivars. After harvest then are exposed to the 20 o C for 7 days, have optimal conditions for ethylene formation. At the same time, ethylene promotes softening. Rapid plum cooling to 0o C can be achieved in a 20kW refrigeration chambre. Similar suppression of ethylene production is more efficient in a controlled atmosphere. After 10., 20. and bis 40. days of storage in both refrigeration technologies and after transfer of the fruits to a temperature of 20 o C, rapid ethylene production are induced, which are associated with subsequent softening of the fruit tissue.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vinař-sadař

  • ISSN

    1804-3054

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    66-68

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus