Odezva plodů švestek na podmínky skladování na vzduchu a v řízené atmosféře
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F19%3A43916321" target="_blank" >RIV/62156489:43510/19:43916321 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://agriprint.cz/produkt/vinar-sadar/" target="_blank" >https://agriprint.cz/produkt/vinar-sadar/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odezva plodů švestek na podmínky skladování na vzduchu a v řízené atmosféře
Popis výsledku v původním jazyce
Švestky s optimální době zralosti mají produkci etylenu u všech zkoušených odrůd v rozsahu od 0,5 do 1,0 ul/kg.h. Po sklizni při teplotě 20oC po dobu 7 dnů jsou plody vystaveny optimální podmínkám pro tvorbu etylenu. Za stejnou dobu etylen podporuje měknutí plodu. Rychlé zchlazení švestek na teplotu 0oC je možné dosáhnou v chladírenské komoře s chladícím výkonem 20kW. Podobné potlačení produkce etylenu je účinnější v řízené atmosféře .Po 10.,20., až 40.dnu skladování v obou chladírenských technologiích a přenesení plodu do teploty 20oC se vyvolá rychlá produkce etylenu, která je spojena s následným měknutí pletiva plodu.
Název v anglickém jazyce
Response of plum fruit to the air and controlled storage conditions
Popis výsledku anglicky
Plums at optimal ripening time have production of ethylene in range from 0.5 to 1.0 µl / kg.h for all tested cultivars. After harvest then are exposed to the 20 o C for 7 days, have optimal conditions for ethylene formation. At the same time, ethylene promotes softening. Rapid plum cooling to 0o C can be achieved in a 20kW refrigeration chambre. Similar suppression of ethylene production is more efficient in a controlled atmosphere. After 10., 20. and bis 40. days of storage in both refrigeration technologies and after transfer of the fruits to a temperature of 20 o C, rapid ethylene production are induced, which are associated with subsequent softening of the fruit tissue.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vinař-sadař
ISSN
1804-3054
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
66-68
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—