Charakteristika odrůd švestek dozrávajících na stromě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F19%3A43916322" target="_blank" >RIV/62156489:43510/19:43916322 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://agriprint.cz/produkt/vinar-sadar/" target="_blank" >https://agriprint.cz/produkt/vinar-sadar/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakteristika odrůd švestek dozrávajících na stromě
Popis výsledku v původním jazyce
Fyziologický účinek etylenu je mnohostranný a to nejen na tvorbu barviv, spotřebu organických kyselin, ale i na měknutí plodu. Rozpoznání produkce etylenu na úrovni odrůd švestek podle doby růstu na plodonoši, z čehož se odvozuje ranost odrůdy, je klíčem pro posklizňovou uchovatelnost odrůdy. Kauzální vztah mezi produkcí etylenu, rychlostí měknutí plodu v posklizňovém období při teplotě 20oC za dobu 7 dnů ukazuje na uchovatelnost odrůdy. Hodnocení odrůd bylo provedeno u 13 hospodářsky významných odrůd.
Název v anglickém jazyce
The characteristics of cultivars of plum fruit ripening on a tree
Popis výsledku anglicky
The physiological effect of ethylene is multifaceted not only on the formation of color, consumption of organic acids, but also are on the softening of the fruit. Recognition of ethylene production at plum cultivars level according to the growing time of the fruit on the u trees, from which the early cultivars are derived, are the key to the post-harvest retention of the cultivars. The causal relationship between ethylene production, fruit softening rate in the post-harvest period at 20o C for 7 days indicates on the cultivars preservability. Cultivars were evaluated for 13 economically important cultivars.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vinař-sadař
ISSN
1804-3054
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
44-46
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—