Vlastnosti odrůd hrušek Pyrus pyrifolia a Pyrus Comunis v období posklizňového dozrávání
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F14%3A00228707" target="_blank" >RIV/62156489:43510/14:00228707 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlastnosti odrůd hrušek Pyrus pyrifolia a Pyrus Comunis v období posklizňového dozrávání
Popis výsledku v původním jazyce
Rozlišení průběhu skladování podle typu plodů je založeno na produkci ethylenu. Asijské hrušky jsou neklimakterickým typem, které netvoří významné množství ethylenu ani na počátku a konci skladování. Použitím metody head space gas analýzy byly stanovenystopové koncentrace, které označují asijské hrušky jako neklimakterické plody. Tato chromatografická technika využívající dvou duálních kolon se dvěma detektory a jedním injektovaným objemem, umožňuje souběžné stanovení produkce oxidu uhličitého a ethylenu. Ze skupiny evropských hrušek byly analyzovány dvě odrůdy (Williamsova Boscova lahvice). Produkce ethylenu v plodech zrychluje měknutí pletiv. Plody asijských hrušek měknou pomaleji než evropské hrušky.
Název v anglickém jazyce
The properties of cultivars of pears Pyrus pyrifolia and Pyrus comunis in the period of postharvest storage
Popis výsledku anglicky
To distinguish the harvest the course of storage of both species is the resolution of ethylene production in the fruit. Asian pears are non-climacteric fruit, which do not produces a significant amount of ethylene nor the beginning and end of storage. Using the method of head space gas chromatography were detected trace concentrations of ethylene, which are not hereby amended view of Asian pears as a non-climacteric fruit. This chromatographic technique employing the dual columns with the two detectorsat the same time injecting a the gaseous sample for both detection hence allows the determination of CO 2 together with ethylene. From the group of European pears were analysed two of cultivars of pears as Williams pears and Boscova pears. The productionof ethylene in fruit accelerates the softening of the tissue. Tissue Asian pears soften more slowly than the tissues of European pears.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210036" target="_blank" >QJ1210036: Rozšíření sortimentu podnoží jádrovin a odrůd hrušní o nové, perspektivní podnože a netradiční asijské odrůdy hrušní odvozené od Pyrus pyrifolia NAKAI. a Pyrus ussuriensis MAXIM.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
ISBN
978-80-7375-944-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
162-170
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
5. 3. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—