Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení kvalitativních parametrů plodů jabloní během skladování v ULO atmosféře

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000041" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000041 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení kvalitativních parametrů plodů jabloní během skladování v ULO atmosféře

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Plody jabloní odrůd ´Red Jonaprince´, ´Galaval´, ´Golden Delicious´ a ´Rubinola´ byly skladovány v atmosféře s extrémně nízkým obsahem kyslíku (ULO) a v definovaných termínech vyskladněny. Poté byly stanoveny parametry - obsah refraktometrické sušiny (refrakce), pevnost dužniny (penetrace) a senzorické vlastnosti plodů. Měření bylo opakováno po sedmi dnech (shelf life) od vyskladnění. Po celé skladovací období byly též monitorovány hmotnostní ztráty plodů odpařením. Výsledky ukázaly na odlišnou kvalitu plodů jednotlivých odrůd na konci skladovacího období. Dobrá kvalita se udržela u odrůdy ´Red Jonaprince´. Naproti tomu u plodů odrůdy ´Galaval´ bylo zaznamenáno výrazné zhoršení jakosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of quality parameters in selected apple cultivars during ULO storage

  • Popis výsledku anglicky

    Apples of cultivars ´Red Jonaprince´, ´Galaval´, ´Golden Delicious´ and ´Rubinola´ were stored under ultra low oxygen (ULO) conditions and removed from storage at defined times. Then measurements of refractometric dry matter (refraction), firmness (penetration) and sensory evaluation of fruits were carried out. Measurements were repeated every seven days (shelf life) after removal from storage. The weight loss of the fruits by evaporation was also monitored throughout the entire storage period. The results reflected different quality of fruits of individual cultivars at the end of the storage period. Good quality was maintained with cultivars ´Red Jonaprince´. In contrast, cultivar ´Galaval´ deteriorated significantly.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    13-16

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus