Skladování pro smluvní výzkum vybraných odrůd jablek v podmínkách ULO s ošetřením přípravky FruitSmart a SmartFresh (1-MCP)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000099" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000099 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Skladování pro smluvní výzkum vybraných odrůd jablek v podmínkách ULO s ošetřením přípravky FruitSmart a SmartFresh (1-MCP)
Popis výsledku v původním jazyce
V průběhu skladovací sezóny 2016-2017 probíhal ve VŠÚO Holovousy pokus hodnotící změny kvalitativních parametrů u vybraných odrůd jablek skladovaných v podmínkách ULO s cílem pokusu zjistit vliv posklizňového ošetření přípravky FruitSmart a SmartFresh (1-MCP). Práce byla zaměřena na prověření prodloužení skladovatelnosti a konzumního období tří vybraných odrůd jablek ´Rubinola´, ´Red Jonaprince´ a ´Topaz´. Plody pokusných variant byly před skladováním ošetřeny 24 hodinovou aplikací přípravků FruitSmart a SmartFresh (1-MCP), které u plodů inhibují účinky a produkci etylenu. Celkový pozitivní efekt aplikace na omezení poklesu kvality plodů během jejich skladování byl zaznamenán u všech hodnocených odrůd. Aplikace přípravků FruitSmart a SmartFresh měla výrazný vliv na zachování pevnosti dužniny plodů a významné prodloužení skladovatelnosti. Z pokusu také vyplývá, že posklizňovým ošetřením plodů oběma přípravky lze dosáhnout srovnatelné výsledky a oba pak významně prodlužují skladovatelnost plodů.
Název v anglickém jazyce
Storage for contractual research of chosen apple cultivars under ULO conditions with FruitSmart and SmartFresh (1-MCP) treatment
Popis výsledku anglicky
During storage season 2016-2017 there was established the trial in VSUO Holovousy. The trial evaluated changes in qualitative traits within chosen apple cultivars stored under ULO conditions with the aim to proove post-harvest treatment with FruitSmart and SmartFresh (1-MCP) preparations. The research was in this respect focused on prolongation of storage life and consuming period of three chosen apple cultivars ´Rubinola´, ´Red Jonaprince´ and ´Topaz´. The fruits of trial variants were treated by FruitSmart and SmartFresh with using of 24 hour long application period. Used preparations on the basis of 1-MCP causes the inhibition of effects and production of ethylene in fruits. The whole possitive effect of treatment application on reducing the loss of fruit quality during storage was observed in all evaluated cultivars. The application of FruitSmart and SmartFresh had significant influence on preservation of fruit flesh firmness and significant storage prolongation. However, the trial also showed that with postharvest treatment of fruits with each preparation can give the comparable results and both preparations significantly prolongs the storage life of fruits.
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
17
Místo vydání
Holovousy
Název nakladatele resp. objednatele
INNVIGO Agrar CZ s.r.o.
Verze
—