Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s využitím technologie SmartFresh

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F14%3A%230000562" target="_blank" >RIV/25271121:_____/14:#0000562 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s využitím technologie SmartFresh

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem pokusu bylo zjistit vliv posklizňového ošetření 1-MCP na skladovatelnost vybraných odrůd slivoní. Tři pozdní odrůdy slivoní byly hodnoceny v letech 2012-2013. Odrůda ´Haganta´, ´President´ a ´Tophit´ byly ve dvou pokusných variantách dlouhodobě skladovány v ULO atmosféře s koncentrací plynů 2 % O2 a 1 % CO2 při teplotě 1,5 °C. Plody pokusné varianty byly před skladováním ošetřeny 24 hodinovou aplikací přípravku SmartFresh (1-MCP, 1-methylcyklopropen) v difuzoru, který u plodů inhibuje produkci etylenu. Plody kontrolní varianty nebyly ošetřeny. V průběhu skladování byly v týdenních intervalech hodnoceny kvalitativní charakteristiky plodů. Každé hodnocení plodů probíhalo nejprve v den vyskladnění a následně po sedmi dnech ? shelf-life?, kdy plody byly uchovány při 16°C. V prvním hodnoceném roce měly plody ošetřené přípravkem SmartFresh významně vyšší pevnost plodů, nižší výskyt vnitřního rozpadu dužniny a měly dobrou celkovou kvalitu plodů. Aplikace přípravku SmartFresh prodloužila

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of plums stored in ULO with the use of SmartFresh technology

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this experiment was to determine the effect of post-harvest treatment with 1-MCP on shelf life of selected plum cultivars. Three late plum cultivars were evaluated in 2012-2013. ´Haganta´, ´President´ and ´Tophit´ cultivars were stored in twoexperimental variants of ULO (Ultra Low Oxygen) atmospheres with 2 % of O2 and 1 % of CO2 concentrations at a temperature of 1.5°C. Experimental fruits were treated with SmartFresh (1?MCP, 1-methylcyclopropene) for 24 hours before storage. A diffuser wasused for application. The aim of application was to block ethylene production. Control fruits were not treated with SmartFresh. Qualitative characteristics of fruits were evaluated weekly during storage. Each evaluation of fruits was carried out one dayafter removing from storage and subsequently after seven days of shelf-life, where fruits were stored at 16 °C. Fruits treated with SmartFresh had higher firmness, good overall quality and lower occurrence of internal damages in the firs

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81235" target="_blank" >QH81235: Vybrané problémy pěstitelských systémů slivoní, rozšířené o skladování plodů.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    10-12

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus