Hodnocení skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s využitím technologie SmartFresh
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F14%3A%230000562" target="_blank" >RIV/25271121:_____/14:#0000562 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s využitím technologie SmartFresh
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo zjistit vliv posklizňového ošetření 1-MCP na skladovatelnost vybraných odrůd slivoní. Tři pozdní odrůdy slivoní byly hodnoceny v letech 2012-2013. Odrůda ´Haganta´, ´President´ a ´Tophit´ byly ve dvou pokusných variantách dlouhodobě skladovány v ULO atmosféře s koncentrací plynů 2 % O2 a 1 % CO2 při teplotě 1,5 °C. Plody pokusné varianty byly před skladováním ošetřeny 24 hodinovou aplikací přípravku SmartFresh (1-MCP, 1-methylcyklopropen) v difuzoru, který u plodů inhibuje produkci etylenu. Plody kontrolní varianty nebyly ošetřeny. V průběhu skladování byly v týdenních intervalech hodnoceny kvalitativní charakteristiky plodů. Každé hodnocení plodů probíhalo nejprve v den vyskladnění a následně po sedmi dnech ? shelf-life?, kdy plody byly uchovány při 16°C. V prvním hodnoceném roce měly plody ošetřené přípravkem SmartFresh významně vyšší pevnost plodů, nižší výskyt vnitřního rozpadu dužniny a měly dobrou celkovou kvalitu plodů. Aplikace přípravku SmartFresh prodloužila
Název v anglickém jazyce
Evaluation of plums stored in ULO with the use of SmartFresh technology
Popis výsledku anglicky
The aim of this experiment was to determine the effect of post-harvest treatment with 1-MCP on shelf life of selected plum cultivars. Three late plum cultivars were evaluated in 2012-2013. ´Haganta´, ´President´ and ´Tophit´ cultivars were stored in twoexperimental variants of ULO (Ultra Low Oxygen) atmospheres with 2 % of O2 and 1 % of CO2 concentrations at a temperature of 1.5°C. Experimental fruits were treated with SmartFresh (1?MCP, 1-methylcyclopropene) for 24 hours before storage. A diffuser wasused for application. The aim of application was to block ethylene production. Control fruits were not treated with SmartFresh. Qualitative characteristics of fruits were evaluated weekly during storage. Each evaluation of fruits was carried out one dayafter removing from storage and subsequently after seven days of shelf-life, where fruits were stored at 16 °C. Fruits treated with SmartFresh had higher firmness, good overall quality and lower occurrence of internal damages in the firs
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81235" target="_blank" >QH81235: Vybrané problémy pěstitelských systémů slivoní, rozšířené o skladování plodů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
10-12
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—