Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výsledky hodnocení dlouhodobého skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s použitím technologie SmartFresh (1-MCP)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F13%3A%230000443" target="_blank" >RIV/25271121:_____/13:#0000443 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výsledky hodnocení dlouhodobého skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s použitím technologie SmartFresh (1-MCP)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Plody pěti odrůd slivoní byly ve dvou pokusných variantách dlouhodobě skladovány v ULO atmosféře s koncentrací plynů 2 % O2 a 1 % CO2 při teplotě 1,5 °C. Vlastní pokusná varianta (SF) plodů byla před skladováním ošetřena 24 hodinovou aplikací přípravku SmartFresh 1-MCP (1-methylcyklopropen) v difuzoru, který u nich inhibuje produkci etylenu. Kontrolní varianta (K) byla bez tohoto ošetření. V průběhu skladování byly v týdenních intervalech hodnoceny kvalitativní charakteristiky plodů. Nejkratší dobu skladovatelnosti (4 týdny) měly plody odrůdy ´Hanita´, které se sklízely již 17. srpna. Ostatní odrůdy měly skladovatelnost více než dvojnásobnou. Plody ošetřené SmartFresh měly významně vyšší obsah refraktometrické sušiny a nižší výskyt vnitřního rozpadu dužniny. Tento jeho vliv byl nejvyšší u odrůd ´Tophit´ a ´President´. Aplikace přípravku prodloužila dobu skladovatelnosti plodů (oproti kontrole) u odrůdy ´Hanita´ o 3 týdny. U odrůd ´Haganta´ a ´Tophit´ byla jejich skladovatelnost prodlou

  • Název v anglickém jazyce

    Results of evaluation long-term storage of fruits of selected plum cultivars in ULO atmosphere with using SmartFresh (1-MCP) technology

  • Popis výsledku anglicky

    Fruits of five plum cultivars were stored at temperature 1.5 °C in two experimental variants in ULO atmosphere containing 2 % O2 and 1 % CO2. The main experimental variant (SF) of fruits was treated before of storing 24 hour application of SmartFresh 1-MCP (1-methylcyklopropen), that inhibits the production of ethylene. The control variant (C) was without this treatment. During of storing qualitative characteristics fruits were in week intervals assessed. The shortest time storage potential (4 weeks) had fruits of cultivar ´Hanita´ that were harvested as early as on the August 17th. Other cultivars had storage life more than double longer. The fruits treated by SmartFresh had significantly higher content of refractometric solids and lower occurrence inner flesh decay. This influence was the highest near cultivars ´Tophit´ and ´President´. This treatment prolonged fruit storage life in cultivar (compared of control) ´Hanita´ by 3 weeks. In case of cultivars ´Haganta´ and ´Tophit´ was th

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81235" target="_blank" >QH81235: Vybrané problémy pěstitelských systémů slivoní, rozšířené o skladování plodů.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    23

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    121-132

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus