Výsledky hodnocení dlouhodobého skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s použitím technologie SmartFresh (1-MCP)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F13%3A%230000443" target="_blank" >RIV/25271121:_____/13:#0000443 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výsledky hodnocení dlouhodobého skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s použitím technologie SmartFresh (1-MCP)
Popis výsledku v původním jazyce
Plody pěti odrůd slivoní byly ve dvou pokusných variantách dlouhodobě skladovány v ULO atmosféře s koncentrací plynů 2 % O2 a 1 % CO2 při teplotě 1,5 °C. Vlastní pokusná varianta (SF) plodů byla před skladováním ošetřena 24 hodinovou aplikací přípravku SmartFresh 1-MCP (1-methylcyklopropen) v difuzoru, který u nich inhibuje produkci etylenu. Kontrolní varianta (K) byla bez tohoto ošetření. V průběhu skladování byly v týdenních intervalech hodnoceny kvalitativní charakteristiky plodů. Nejkratší dobu skladovatelnosti (4 týdny) měly plody odrůdy ´Hanita´, které se sklízely již 17. srpna. Ostatní odrůdy měly skladovatelnost více než dvojnásobnou. Plody ošetřené SmartFresh měly významně vyšší obsah refraktometrické sušiny a nižší výskyt vnitřního rozpadu dužniny. Tento jeho vliv byl nejvyšší u odrůd ´Tophit´ a ´President´. Aplikace přípravku prodloužila dobu skladovatelnosti plodů (oproti kontrole) u odrůdy ´Hanita´ o 3 týdny. U odrůd ´Haganta´ a ´Tophit´ byla jejich skladovatelnost prodlou
Název v anglickém jazyce
Results of evaluation long-term storage of fruits of selected plum cultivars in ULO atmosphere with using SmartFresh (1-MCP) technology
Popis výsledku anglicky
Fruits of five plum cultivars were stored at temperature 1.5 °C in two experimental variants in ULO atmosphere containing 2 % O2 and 1 % CO2. The main experimental variant (SF) of fruits was treated before of storing 24 hour application of SmartFresh 1-MCP (1-methylcyklopropen), that inhibits the production of ethylene. The control variant (C) was without this treatment. During of storing qualitative characteristics fruits were in week intervals assessed. The shortest time storage potential (4 weeks) had fruits of cultivar ´Hanita´ that were harvested as early as on the August 17th. Other cultivars had storage life more than double longer. The fruits treated by SmartFresh had significantly higher content of refractometric solids and lower occurrence inner flesh decay. This influence was the highest near cultivars ´Tophit´ and ´President´. This treatment prolonged fruit storage life in cultivar (compared of control) ´Hanita´ by 3 weeks. In case of cultivars ´Haganta´ and ´Tophit´ was th
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81235" target="_blank" >QH81235: Vybrané problémy pěstitelských systémů slivoní, rozšířené o skladování plodů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
23
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
121-132
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—