Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výsledky hodnocení skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s využitím technologie 1-MCP

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000019" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000019 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výsledky hodnocení skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s využitím technologie 1-MCP

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem pokusu bylo zjistit vliv posklizňového ošetření 1-MCP na skladovatelnost vybraných odrůd slivoní. Tři pozdní odrůdy slivoní byly hodnoceny v letech 2015-2016. Odrůda ´Elena´, ´President´ a ´Tophit´ byly ve dvou pokusných variantách dlouhodobě skladovány v ULO atmosféře s koncentrací plynů 2 % O2 a 1 % CO2 při teplotě 1,5 °C. Plody pokusné varianty byly před skladováním ošetřeny 24 hodinovou aplikací přípravku 1-MCP (1-methylcyklopropen) v difuzoru, který u plodů inhibuje produkci etylenu. Plody kontrolní varianty nebyly ošetřeny. V průběhu skladování byly v týdenních intervalech hodnoceny kvalitativní charakteristiky plodů. Každé hodnocení plodů probíhalo nejprve v den vyskladnění a následně po sedmi dnech „ shelf-life“, kdy plody byly uchovány při 20°C. V obou hodnocených letech měly plody ošetřené přípravkem 1-MCP významně vyšší pevnost plodů, nižší výskyt vnitřního rozpadu dužniny a měly dobrou celkovou kvalitu plodů. Aplikace přípravku v prvním roce prodloužila dobu skladovatelnosti plodů u odrůd ´Elena´ a ´Tophit´ o 2 týdny na celkových 55 dnů oproti variantě neošetřené. V druhém hodnoceném roce se pozitivní efekt ošetření přípravkem 1-MCP nejvíce projevil u odrůdy ´Tophit´ a ´Elena´, kde celková délka skladování byla 62 dnů, následovala odrůda ´President´ s celkovou délkou skladování 48 dnů. Aplikace přípravku prodloužila dobu skladovatelnosti plodů u odrůdy ´Elena´ o 2 týdny oproti plodům neošetřeným. V případě odrůdy ´President´ prodlužuje aplikace skladovatelnost plodů o týden.

  • Název v anglickém jazyce

    Results of evaluation of stored fruits of selected plum cultivars in ULO atmosphere with using 1-MCP technology

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this experiment was to determine the effect of post-harvest treatment with 1-MCP on storability of selected plum cultivars. Three late plum cultivars were evaluated in years 2015-2016. 'Elena', 'President' and 'Tophit' have been long-term stored in the two experimental variants in ULO atmosphere with gas concentrations 2% of O2 and 1% of CO2 at 1.5 °C. The fruits of the experimental variant were treated with 24-hour application of 1-MCP (1-methylcyclopropene) in a diffusor that inhibits the production of ethylene in fruits. The fruits of the control variant were not treated. Qualitative characteristics of fruits were evaluated weekly during the storage. Each evaluation of fruits was carried out first on the day of removal and then after seven days of shelf-life when the fruits were stored at 20 °C. In both years, the fruits treated with 1-MCP had significantly higher fruit firmness, lower incidence of internal pulp decay, and good overall fruit quality. Application of 1-MCP in the first year increased the shelf life of 'Elena' and 'Tophit' for 2 weeks on a total of 55 days compared to the untreated variant. In the second year, the positive effect of 1-MCP treatment was most evident in 'Tophit' and 'Elena' cultivars, with a total of 62 days of shelf life, followed by 'President' with a total shelf life of 48 days. Application of 1-MCP prolonged the shelf life of 'Elena' by 2 weeks compared to untreated fruits. In case of 'President' cultivar, the application extended shelf life of fruits by one week.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    25

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    169-177

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus