Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv skladovacích technologií na kvalitu plodů peckovin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000024" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000024 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv skladovacích technologií na kvalitu plodů peckovin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem pokusu bylo zjistit vliv posklizňového ošetření a rozdílných metod skladování na kvalitu plodů slivoní a třešní. Do pokusu byly zařazeny odrůdy slivoní ´Elena´, ´President´ a ´Tophit´ a odrůdy třešní středně a pozdně zrající jako ´Amid´, ´Justyna´, ´Korvik´, ´Tamara´, ´Kordia´ a ´Regina´. Plody slivoní pokusné varianty byly před skladováním ošetřeny přípravkem 1-MCP (1-methylcyklopropen). Plody kontrolní varianty nebyly ošetřeny. Následné skladování probíhalo v ULO atmosféře. Plody třešní nebyly po sklizni chemicky ošetřeny. Hodnocený byl vliv skladování v sáčcích MAP (Modified Atmosphere Packaging), v ULO atmosféře a v chlazeným skladu na kvalitu plodů a délku skladování. Plody třešní ze skladovacích sáčků MAP měly lepší kvalitu než plody z ULO atmosféry a chlazeného skladu. Plody slivoní ošetřené přípravkem 1-MCP měly významně vyšší kvalitu plodů než neošetřené plody.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of storage technologies on fruit quality of stone fruits

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the experiment was to determine the effect of post-harvest treatment and storage types on storability of plums and sweet cherries. To the experiment were included plum cultivars ´Elena´, ´President´ and ´Tophit´ and late ripening sweet cherry cultivars ´Amid´, ´Justyna´, ´Korvik´, ´Tamara´, ´Kordia´ and ´Regina´. The plum fruits of the experimental variant were treated with 1-MCP (1-methylcyklopropen). Plums were stored under ULO atmosphere. The cherries were not chemically treated after harvest. There were evaluated an effect of MAP bags (Modified Atmosphere Packaging), ULO atmosphere and cold warehouse on fruit quality and storage period. The cherries stored in MAP bags had better quality than fruits stored under ULO and cold warehouse. The plums treated with 1-MCP had significantly better fruit quality than untreated fruits.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    17

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    15-19

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus