Impact of storage technologies on storage duration and quality of cherries
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000076" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000076 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Vplyv skladovacích technologií na dĺžku skladovania a kvalitu čerešní
Popis výsledku v původním jazyce
Cieľom práce bolo overiť možnosť dlhodobého skladovania čerešní s použitím skladovacích vreciek s technológiou MAP (Modified Atmosphere Packaging)v porovnaní s ULO technológiou (Ultra low oxygen)a skladovaním v chladenom sklade. Hodnotené boli parametre ako hmotnostné straty, pevnosť plodov, obsah refraktometrickej sušiny, chuť, vädnutie stopky, shelf-life a výskyt hnilôb. Pokus prebiehal na stredne a neskoro zrejúcich odrodách ´Amid´, ´Justyna´, ´Korvik´, ´Tamara´, ´Kordia´ a ´Regina´. Teplota skladovania bola 1°C, zloženie ULO atmosféry bolo nasledovné: 2 % O2 a 1 % CO2. Plody boli skladované po dobu 50 dní. U plodov skladovaných v chladenom sklade a minoritne aj v ULO boli zistené hmotnostné straty, hnednutie stopky, nárast refraktometrickej sušiny a vädnutie plodov. Plody vo vreckách MAP si zachovali svieži vzhľad, zelené stopky a dobrú chuť. Hmotnostné straty boli nižšie v porovnaní s plodmi z chladeného a ULO skladu. Dĺžka skladovania záležala rovnako na odrodovej predispozícii ako aj na kvalite plodov. Pre dlhodobé skladovanie je dôležité zabezpečiť pozberové ošetrenie plodov proti hnilobám.
Název v anglickém jazyce
Impact of storage technologies on storage duration and quality of cherries
Popis výsledku anglicky
The aim of the thesis was to verify the possibility of long-term storage of cherries using MAP (Modified Atmosphere Packaging) storage bags compared to Ultra Low Oxygen (ULO) technology and storage in a cold store. Parameters were assessed as weight loss, fruit firmness, soluble solids, taste, stalk fading, shelf-life, and rot. The experiment was carried out on the medium and late mature varieties of'Amid ','Justyna','Korvik','Tamara','Kordia' and'Regina '. The storage temperature was 1 ° C, the composition of the ULO atmosphere was as follows: 2% O2 and 1% CO2. The fruits were stored for 50 days. For fetuses stored in a cold store and minor in the ULO, weight loss, stalk browning, increase in refractometric dryness, and fruit germination were observed. The fruits in MAP pockets have preserved their fresh look, green stalks and good taste. Mass losses were lower compared to cold warehouse and ULO. The length of storage also affected the varietal predisposition as well as the quality of the fruit. For long-term storage, it is important to provide post-harvest treatment of fruit against rotting.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů