Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Impact of storage technologies on storage duration and quality of cherries

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000076" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000076 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Vplyv skladovacích technologií na dĺžku skladovania a kvalitu čerešní

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cieľom práce bolo overiť možnosť dlhodobého skladovania čerešní s použitím skladovacích vreciek s technológiou MAP (Modified Atmosphere Packaging)v porovnaní s ULO technológiou (Ultra low oxygen)a skladovaním v chladenom sklade. Hodnotené boli parametre ako hmotnostné straty, pevnosť plodov, obsah refraktometrickej sušiny, chuť, vädnutie stopky, shelf-life a výskyt hnilôb. Pokus prebiehal na stredne a neskoro zrejúcich odrodách ´Amid´, ´Justyna´, ´Korvik´, ´Tamara´, ´Kordia´ a ´Regina´. Teplota skladovania bola 1°C, zloženie ULO atmosféry bolo nasledovné: 2 % O2 a 1 % CO2. Plody boli skladované po dobu 50 dní. U plodov skladovaných v chladenom sklade a minoritne aj v ULO boli zistené hmotnostné straty, hnednutie stopky, nárast refraktometrickej sušiny a vädnutie plodov. Plody vo vreckách MAP si zachovali svieži vzhľad, zelené stopky a dobrú chuť. Hmotnostné straty boli nižšie v porovnaní s plodmi z chladeného a ULO skladu. Dĺžka skladovania záležala rovnako na odrodovej predispozícii ako aj na kvalite plodov. Pre dlhodobé skladovanie je dôležité zabezpečiť pozberové ošetrenie plodov proti hnilobám.

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of storage technologies on storage duration and quality of cherries

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the thesis was to verify the possibility of long-term storage of cherries using MAP (Modified Atmosphere Packaging) storage bags compared to Ultra Low Oxygen (ULO) technology and storage in a cold store. Parameters were assessed as weight loss, fruit firmness, soluble solids, taste, stalk fading, shelf-life, and rot. The experiment was carried out on the medium and late mature varieties of'Amid ','Justyna','Korvik','Tamara','Kordia' and'Regina '. The storage temperature was 1 ° C, the composition of the ULO atmosphere was as follows: 2% O2 and 1% CO2. The fruits were stored for 50 days. For fetuses stored in a cold store and minor in the ULO, weight loss, stalk browning, increase in refractometric dryness, and fruit germination were observed. The fruits in MAP pockets have preserved their fresh look, green stalks and good taste. Mass losses were lower compared to cold warehouse and ULO. The length of storage also affected the varietal predisposition as well as the quality of the fruit. For long-term storage, it is important to provide post-harvest treatment of fruit against rotting.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů