Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Posklizňové ošetření peckovin s důrazem na kvalitu plodů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000155" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000155 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Posklizňové ošetření peckovin s důrazem na kvalitu plodů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem výzkumu bylo testovat ošetření plodů meruněk odrůd ´Darina´, ´Goldrich´, ´Harcot´ a ´Sundrop´ ozónem během skladování v chlazeném skladu. Tento způsob skladování se porovnával s plody uložených v ULO a v MAP skladovacích sáčcích při stejné teplotě po dobu 6 týdnů. U plodů byl hodnocen úbytek hmotnosti, hniloby plodů, refraktometrická sušina, hnědnutí plodů, vláknitost dužniny, šťavnatost, aromatičnost, kyselost slupky a dužniny, natrpklost a odlučitelnost dužniny od pecky. Plody ošetřené ozónem měly úbytek hmotnosti od 4,7-14,3 %, co byl lepší výsledek než v ULO, kde bylo rozmezí od 13,7-19,3 %. Regulace skládkových hnilob byla velice dobrá u odrůdy ´Goldrich´ (5,1 %). Ostatní odrůdy dosáhly podobných hodnot jako v režimech ULO a MAP, pouze odrůda ´Harcot´ byla velice citlivá na skládkové hniloby v MAP a v ozónu. Ozón zvýšil šťavnatost a sladkost odrůd ´Goldrich´, ´Harcot´ a ´Sundrop´, u které navíc byla i jemnější dužnina než v režimech MAP a ULO. Aplikace ozónu během skladování se zdá být dobrou alternativou ke skladování v ULO podmínkách, ale musí být proveden ještě další výzkum.

  • Název v anglickém jazyce

    Post-harvest treatment of stone fruits for maintaining fruit quality

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this research was to test ozone treatment of apricot fruits of varieties ‘Darina’,’Goldrich’, ‘Harcot’ and ‘Sundrop’ during storage in cold warehouse. This method of storage was compared with fruits stored in MAP bags and ULO chamber at the same temperature for 6 weeks. In fruits there was evaluated weight loss, fruit rot, soluble solids, browning of flesh, fiber content, juiciness, aromaticity, acidity, pulp and peel sourness, pulp bitterness and separability from stone. The fruit treated with ozone had weight loss from 4.7 to 14.3 %, which was better than in ULO where the range was from 13.7 to 19.3 %. Control of storage rots was very good in variety ’Goldrich’ (5.1 % of rotted fruits). Other varieties reached similar values as in regimes ULO and MAP. Only variety ‘Harcot’ was very sensitive to rot in MAP and also in ozone. Ozone increased juiciness and sweetness of varieties ‘Goldrich’, ‘Harcot’ and ‘Sundrop’ in which moreover was even finest flesh than in MAP and ULO. The application of ozone during storage seems like a good alternative to storage under ULO conditions, but must be done further research.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    16-19

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus