Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Monitoring dynamiky degradace reziduí pesticidů v třešních v průběhu skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000107" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000107 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Monitoring dynamiky degradace reziduí pesticidů v třešních v průběhu skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie byl monitoring dynamiky rozpadu vybraných reziduálních látek v plodech třešní optimalizovanými chromatografickými metodami při různých technologiích dlouhodobého skladování (ULO, MAP, aplikace 1-MCP (přípravek SmartFresh), aplikace ozonu). Byl vytvořen postřikový plán, který zahrnoval kombinace pesticidů a termíny jejich aplikací, v porovnání s neošetřenou kontrolou. V době sklizňové zralosti byly plody třešní sklizeny do beden a skladovány v řízené atmosféře ULO, v chlazeném skladu, pomocí technologie obalových sáčků MAP a využitím posklizňového ošetření pomocí přípravku 1- MCP a ozonu. U žádného z testovaných vzorků třešní nebyl překročen maximální limit reziduí (MLR) pro danou účinnou látku u čerstvých plodů i po vyskladnění. V případě sledování degradace pesticidů v různých podmínkách skladování (MAP, ULO, aplikace 1-MCP, aplikace ozonu) a termínů vyskladnění vzorků nebyl mezi variantami zjištěn významný rozdíl.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring the dynamics of pesticide residue degradation in cherries with regard to storage

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to monitor the dynamics of decay of selected residual in sweet cherry fruits by optimized chromatographic methods in various long-term storage technologies (ULO, MAP, 1-MCP application (preparation SmartFresh, ozone application). A spraying plan was developed that included pesticide combinations and their application dates; compared to untreated control. At harvest maturity, the sweet cherry fruits were harvested in boxes and stored under the ULO atmosphere, in a cold warehouse, using MAP bags, and post-harvest treatment by using preparation 1- MCP and ozone. The maximum residual limit (MRL) of each substance was not exceeded in non tested samples of fresh sweet cherries as well as in the samples after storage. In the case of monitoring the degradation of pesticides under different storage conditions (MAP, ULO, 1-MCP application, ozone application) and sampling deadlines, there was no significant difference between the variants.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    64-68

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus