Monitoring dynamiky degradace reziduí pesticidů v třešních v průběhu skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000107" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000107 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Monitoring dynamiky degradace reziduí pesticidů v třešních v průběhu skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie byl monitoring dynamiky rozpadu vybraných reziduálních látek v plodech třešní optimalizovanými chromatografickými metodami při různých technologiích dlouhodobého skladování (ULO, MAP, aplikace 1-MCP (přípravek SmartFresh), aplikace ozonu). Byl vytvořen postřikový plán, který zahrnoval kombinace pesticidů a termíny jejich aplikací, v porovnání s neošetřenou kontrolou. V době sklizňové zralosti byly plody třešní sklizeny do beden a skladovány v řízené atmosféře ULO, v chlazeném skladu, pomocí technologie obalových sáčků MAP a využitím posklizňového ošetření pomocí přípravku 1- MCP a ozonu. U žádného z testovaných vzorků třešní nebyl překročen maximální limit reziduí (MLR) pro danou účinnou látku u čerstvých plodů i po vyskladnění. V případě sledování degradace pesticidů v různých podmínkách skladování (MAP, ULO, aplikace 1-MCP, aplikace ozonu) a termínů vyskladnění vzorků nebyl mezi variantami zjištěn významný rozdíl.
Název v anglickém jazyce
Monitoring the dynamics of pesticide residue degradation in cherries with regard to storage
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to monitor the dynamics of decay of selected residual in sweet cherry fruits by optimized chromatographic methods in various long-term storage technologies (ULO, MAP, 1-MCP application (preparation SmartFresh, ozone application). A spraying plan was developed that included pesticide combinations and their application dates; compared to untreated control. At harvest maturity, the sweet cherry fruits were harvested in boxes and stored under the ULO atmosphere, in a cold warehouse, using MAP bags, and post-harvest treatment by using preparation 1- MCP and ozone. The maximum residual limit (MRL) of each substance was not exceeded in non tested samples of fresh sweet cherries as well as in the samples after storage. In the case of monitoring the degradation of pesticides under different storage conditions (MAP, ULO, 1-MCP application, ozone application) and sampling deadlines, there was no significant difference between the variants.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
64-68
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—