Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Monitoring degradace reziduí pesticidů v peckovinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000035" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000035 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Monitoring degradace reziduí pesticidů v peckovinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci experimentální práce byl sledován vliv posklizňového ošetření účinnou látkou 1-metylcyklopropen (1- MCP) a ozonem na dynamiku degradace reziduí vybraných pesticidů v čerstvých a skladovaných plodech peckovin. Byly stanovovány rezidua 17 účinných pesticidních látek (propineb, dithianon, mancozeb, iprodion, trifloxystrobin, boscalid, pyraclostrobin, cyprodinil, fludioxonil, fluopyram, tebuconazol, fenpyrazamin, fenhexamid, myclobutanil, thiacloprid, pirimicarb a acetamiprid) v čerstvých plodech odrůdy třešní ´Tamara´ (skladování 28 dní), u odrůdy meruněk ´Betinka´ (skladování 20 dní) a u odrůdy slivoně ´Tophit´ (skladování 40 dní). U žádného z testovaných vzorků nebyl překročen maximální limit reziduí (MLR) pro danou účinnou látku u čerstvých plodů ani po vyskladnění. S využitím posklizňového ošetření 1-MCP a aplikací ozonu docházelo ke snižování obsahu reziduí ve skladovaných plodech oproti čerstvým plodům u vybraných druhů peckovin.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of degradation of pesticide residues in stone fruits

  • Popis výsledku anglicky

    In the experimental work the effect of post-harvest treatment with the 1-methylcyclopropene (1-MCP) and ozone on the dynamics of degradation of residues of selected pesticides in fresh and stored stone fruit was studied. Residues of 17 active pesticides (propineb, dithianon, mancozeb, iprodione, trifloxystrobin, boscalid, pyraclostrobin, cyprodinil, fludioxonil, fluopyram, tebuconazole, fenpyrazamine, fenhexamide, myclobutanil, thiacloprid, pirimicarb and acetamiprid) in fresh fruits sweet cherries ´Tamara´ (storage 28 days), apricot variety ´Betinka´ (storage 20 days) and for the plum variety ´Tophit´ (storage 40 days). None of the tested samples exceeded the maximum residue limit (MRL) for the active substance in fresh fruit even after removal from storage. With the use of post-harvest treatment of 1-MCP and the application of ozone, the content of residues in stored fruits was reduced compared to fresh fruits in selected species of stone fruits.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    30-32

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus