Monitoring degradace reziduí pesticidů v peckovinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000035" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000035 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Monitoring degradace reziduí pesticidů v peckovinách
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci experimentální práce byl sledován vliv posklizňového ošetření účinnou látkou 1-metylcyklopropen (1- MCP) a ozonem na dynamiku degradace reziduí vybraných pesticidů v čerstvých a skladovaných plodech peckovin. Byly stanovovány rezidua 17 účinných pesticidních látek (propineb, dithianon, mancozeb, iprodion, trifloxystrobin, boscalid, pyraclostrobin, cyprodinil, fludioxonil, fluopyram, tebuconazol, fenpyrazamin, fenhexamid, myclobutanil, thiacloprid, pirimicarb a acetamiprid) v čerstvých plodech odrůdy třešní ´Tamara´ (skladování 28 dní), u odrůdy meruněk ´Betinka´ (skladování 20 dní) a u odrůdy slivoně ´Tophit´ (skladování 40 dní). U žádného z testovaných vzorků nebyl překročen maximální limit reziduí (MLR) pro danou účinnou látku u čerstvých plodů ani po vyskladnění. S využitím posklizňového ošetření 1-MCP a aplikací ozonu docházelo ke snižování obsahu reziduí ve skladovaných plodech oproti čerstvým plodům u vybraných druhů peckovin.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of degradation of pesticide residues in stone fruits
Popis výsledku anglicky
In the experimental work the effect of post-harvest treatment with the 1-methylcyclopropene (1-MCP) and ozone on the dynamics of degradation of residues of selected pesticides in fresh and stored stone fruit was studied. Residues of 17 active pesticides (propineb, dithianon, mancozeb, iprodione, trifloxystrobin, boscalid, pyraclostrobin, cyprodinil, fludioxonil, fluopyram, tebuconazole, fenpyrazamine, fenhexamide, myclobutanil, thiacloprid, pirimicarb and acetamiprid) in fresh fruits sweet cherries ´Tamara´ (storage 28 days), apricot variety ´Betinka´ (storage 20 days) and for the plum variety ´Tophit´ (storage 40 days). None of the tested samples exceeded the maximum residue limit (MRL) for the active substance in fresh fruit even after removal from storage. With the use of post-harvest treatment of 1-MCP and the application of ozone, the content of residues in stored fruits was reduced compared to fresh fruits in selected species of stone fruits.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
30-32
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—