Vliv reziduí pesticidů na antioxidační aktivitu meruněk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000115" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000115 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv reziduí pesticidů na antioxidační aktivitu meruněk
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci této studie byla sledována dynamika degradace reziduí vybraných pesticidů u meruněk v čerstvých i skladovaných plodech a sledován vliv posklizňového ošetření 1-metylcyklopropenem (1- MCP) a ozonu na celkovou antioxidační aktivitu. Byly analyzovány rezidua 9 účinných pesticidních látek (pyraclostrobin, boscalid, myclobutanil, fenhexamid, fenpyrazamin, thiacloprid, acetamiprid, trifloxystrobin a pirimicarb) v čerstvých plodech odrůdy ,Betynka´ (28 dní po 1. aplikaci pesticidů) jakož i po 10, 20, a 30 dnech skladování. U žádného z testovaných vzorků nebyl překročen maximální limit reziduí (MLR) pro danou účinnou látku u čerstvých plodů ani po vyskladnění. Byla též porovnána celková antioxidační aktivita čerstvých plodů a plodů ošetřených ihned po sklizni ozonem a 1-MCP. Zjistili jsme, že hlavním vlivem na hodnotu TAA má zejména způsob skladování, zatímco typ postřiku je spíše zanedbatelný faktor.
Název v anglickém jazyce
Influence of pesticide residues on antioxidant activity of apricot fruits
Popis výsledku anglicky
In theis study we monitored the dynamics of degradation of residues of selected pesticides in apricots in both fresh and stored fruits, and the effect on the antioxidant activity after post-harvest treatment with 1-methylcycloprotene (1-MCP) and ozone. Residues of 9 active pesticides (pyraclostrobin, boscalid, myclobutanil, fenhexamid, fenpyrazamine, thiacloprid, acetamiprid, trifloxystrobin and pirimicarb) in fresh fruit variety ,Betynka´ (28 days after pesticide application) as well as after 10, 20, and 30 days of storage were determined. The total antioxidant activity (TAA) of fresh fruits and fruits treated immediately after harvesting with ozone and 1-MCP was compared. We found that the storage method represents the main effect on TAA , while the spray type is a rather negligible factor.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
38-41
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—