Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv reziduí pesticidů na antioxidační aktivitu meruněk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000115" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000115 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv reziduí pesticidů na antioxidační aktivitu meruněk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci této studie byla sledována dynamika degradace reziduí vybraných pesticidů u meruněk v čerstvých i skladovaných plodech a sledován vliv posklizňového ošetření 1-metylcyklopropenem (1- MCP) a ozonu na celkovou antioxidační aktivitu. Byly analyzovány rezidua 9 účinných pesticidních látek (pyraclostrobin, boscalid, myclobutanil, fenhexamid, fenpyrazamin, thiacloprid, acetamiprid, trifloxystrobin a pirimicarb) v čerstvých plodech odrůdy ,Betynka´ (28 dní po 1. aplikaci pesticidů) jakož i po 10, 20, a 30 dnech skladování. U žádného z testovaných vzorků nebyl překročen maximální limit reziduí (MLR) pro danou účinnou látku u čerstvých plodů ani po vyskladnění. Byla též porovnána celková antioxidační aktivita čerstvých plodů a plodů ošetřených ihned po sklizni ozonem a 1-MCP. Zjistili jsme, že hlavním vlivem na hodnotu TAA má zejména způsob skladování, zatímco typ postřiku je spíše zanedbatelný faktor.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of pesticide residues on antioxidant activity of apricot fruits

  • Popis výsledku anglicky

    In theis study we monitored the dynamics of degradation of residues of selected pesticides in apricots in both fresh and stored fruits, and the effect on the antioxidant activity after post-harvest treatment with 1-methylcycloprotene (1-MCP) and ozone. Residues of 9 active pesticides (pyraclostrobin, boscalid, myclobutanil, fenhexamid, fenpyrazamine, thiacloprid, acetamiprid, trifloxystrobin and pirimicarb) in fresh fruit variety ,Betynka´ (28 days after pesticide application) as well as after 10, 20, and 30 days of storage were determined. The total antioxidant activity (TAA) of fresh fruits and fruits treated immediately after harvesting with ozone and 1-MCP was compared. We found that the storage method represents the main effect on TAA , while the spray type is a rather negligible factor.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    38-41

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus